Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

200 länder siktar på nollutsläpp för flygen 2050

Nästan 200 medlemsländer i FN:s flygorgan ICAO har antagit ett mål att sektorn ska nå nollutsläpp 2050.
Transport • Publicerad 8 oktober 2022
Resenärer i Sky City på Arlanda. Arkivbild.
Resenärer i Sky City på Arlanda. Arkivbild.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Beslutet kommer efter nästan ett årtionde av förhandlingar sedan flygbranschen har pressats att sälla sig till överenskommelserna för klimatavtalet i Paris 2015.

Mark Brownstein, vid ideella miljögruppen Environmental Defense Fund, hoppas att beskedet ska innebära mer hållbart resande.

Annons

– Men arbetet är inte klart. Nu är det dags för länder att agera genom att införa politik som stöd för ett nettonollmål för flyget 2050 med mätbara framsteg längs vägen, säger han.

Dan Rutherford, som följer frågan för organisationen International Council on Clean Transportation, säger att för att nå målet behöver flygens utsläpp nå en topp senast 2025 och därefter börja sjunka, där rikare länder måste ta täten.

I närtid tros vägen mot minskade utsläpp för flyget bestå av dels mindre flygande, dels att ersätta fossilflygbränsle med bränsle från fett, växter och annat förnyelsebart. På längre sikt kan teknikutvecklingen möjligtvis leda till flygplan som drivs med el eller väte – men det tros ligga flera årtionden bort.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons