Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

17 miljoner kan ha drabbats av långtidscovid

EU • Publicerad 13 september 2022
Illustration av coronaviruset. Arkivbild.
Illustration av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB/TT

Minst 17 miljoner EU-medborgare kan ha drabbats av långtidscovid under pandemins två första år, rapporterar Världshälsoorganisationen (WHO) med hänvisning till en studie.

Enligt rapporten har minst 17 miljoner människor inom EU uppfyllt WHO:s kriterier för långtidscovid, det vill säga symptom som ligger kvar i minst tre månader.

Annons

Det framgår också att risken för kvinnor att drabbas är nästan dubbelt så stor jämfört med män, samt att risken för långtidscovid ökar avsevärt om man har drabbats hårt och har behövt sjukvård.

Däremot är det oklart om långtidssymptomen har varit vanligare hos vaccinerade än ovaccinerade.

– Kunskapen om hur många personer som har drabbats och under hur lång tid är viktig information för vårdsystem och för regeringar som utvecklar rehabilitering och stöd, säger Christopher Murray, chef för Institute for Health Metrics and Evalutation, som genomfört studien på uppdrag av WHO.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons