Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 20 döda av olaglig sprit i Indien

Indien • Publicerad 15 december 2022
Dödsfall orsakade av illegalt tillverkad sprit är vanliga i Indien. På bilden syns illegal sprit som samlats ihop för att förstöras i delstaten Gujarat tidigare i år. Arkivbild.
Dödsfall orsakade av illegalt tillverkad sprit är vanliga i Indien. På bilden syns illegal sprit som samlats ihop för att förstöras i delstaten Gujarat tidigare i år. Arkivbild.Foto: Ajit Solanki/ AP/TT

Minst 20 personer har dött och ytterligare flera vårdas på sjukhus i den indiska delstaten Bihar efter att ha druckit illegalt tillverkad sprit.

Dödsfallen inträffade på tisdagen och onsdagen i tre byar i delstaten, som sedan 2016 helt förbjudit försäljning och konsumtion av alkohol.

Annons

Enligt polisuppgifter har flera av de som vårdas på sjukhus förlorat synen.

Dödsfall orsakade av illegalt tillverkad alkohol är vanliga i Indien, där den hembrända spriten ofta är billig och dessutom spetsad med metanol och olika kemikalier för att få de som dricker att bli mer berusande. Årligen dör hundratals indier efter att ha druckit dålig sprit.

De alkoholförbud som har införts i flera delstater har dessutom fått den svarta marknaden att blomstra. Runt 40 procent av de fem miljarder liter alkohol som dricks i Indien varje år uppskattas vara illegalt tillverkad.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons