Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bolsonaro: Oroa dig inte för viruset

Över 150 000 personer har avlidit i covid-19 i Brasilien. President Jair Bolsonaro fortsätter dock att tona ner riskerna med pandemin.
Brasilien • Publicerad 11 oktober 2020
En kvinna med en bebis köper frukt i Rio de Janeiro.
En kvinna med en bebis köper frukt i Rio de Janeiro.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

– Om du smittas någon dag, oroa dig inte. Jag är 65 år, jag har haft den (sjukdomen) och jag kände ingenting. Inte ens en liten förkylning. Noll, noll. Ingenting, sade presidenten i ett samtal med en anhängare som videosändes i sociala medier i lördags.

Kort innan hade beskedet kommit om att fler än 150 000 personer med covid-19 har avlidit i Brasilien. Dödstalet är det näst högsta i världen. Bara USA – med drygt 213 000 döda, har fler.

Annons

Brasilien passerade nyligen en annan mörk milstolpe, då fler än fem miljoner fall registrerats sedan mars.

Sett till antalet döda per 100 000 invånare är Brasilien femte värst drabbat i världen, enligt universitetet Johns Hopkins i USA.

Trots det pekar trenden för nya fall och döda i Brasilien svagt nedåt. I sin senaste rapport bedömer Imperial College London att situationen förväntas bli bättre, men minskningen är låg jämfört med andra drabbade länder i Europa och Asien.

– Det är som att gå ner från Himalaya till Alperna. Du är fortfarande på ett berg, säger José David Urbáez, forskare vid Brasiliens infektionsmedicinska samfund.

Bolsonaro tillbringade tre veckor i karantän i somras efter att ha testat positivt för covid-19.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons