Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

1,2 miljarder till finansiering av Nobel Center

Nu är finansieringen för Nobel Center vid Slussen i Stockholm säkrad, meddelar Nobelstiftelsen på onsdagen.
"Nya Nobel Center tar nästa steg", skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.
Nobel • Publicerad 4 maj 2022
Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen meddelar på onsdagen att finansieringen för Nobel Center är säkrad. Arkivbild.
Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen meddelar på onsdagen att finansieringen för Nobel Center är säkrad. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Vidar Helgesen, stiftelsens vd, meddelade på en pressträff på onsdagen att finansieringen för Nobel Center, som planeras byggas vid Slussen i Stockholm, är klar. Bygget drar igång 2026.

Sammanlagt har 1,2 miljarder kronor donerats från Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. De resterande 200 miljoner som projektet kräver kommer Nobelstiftelsen själv ansvara för.

Annons

”Vi lever i en tid med krig i Europa. Mänskliga rättigheter sätts på undantag. Det fria ordet angrips och vi ser kampanjer mot fakta och vetenskap. Nobel Center ska stå för motsatsen", säger Helgesen.

Enligt stiftelsen ska David Chipperfield återigen anlitas som arkitekt. Chipperfield ritade även den ursprungliga och omstridda versionen av Nobel Center som man ville bygga på Blasieholmen i Stockholm. Detta satte dock Mark- och miljödomstolen och Stockholms stad stopp för 2018.

Fakta: Omstridda byggplaner

Nobel Center är tänkt att bli en samlingsplats för allt som har med Nobelpriset att göra.

Den ursprungliga planen var att bygga centret på Blasieholmen i Stockholm, vilket innebar att det gamla tullhuset där behövde rivas. Dessa planer stoppades 2018 av Mark- och miljödomstolen och Stockholms stad sade sedan nej till bygget.

2020 blev Atrium Ljungberg ansvarig för projektet och företaget kom med Stockholms stad överens om att istället bygga centret vid Slussen.

Byggstarten för Nobel Center är planerad till 2026 med invigning 2029. Bygget finansieras av donationer på sammanlagt 1,2 miljarder samt 200 miljoner kronor som Nobelstiftelsen själv står för.

Källa: Nobelstiftelsen med flera

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons