Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nöje

Nu öppnas nya mötesplatsen för barn och unga: ”Jätteroligt”

Efter flera års planering och ett års arbete har det till slut blivit dags att öppna upp Kungsmarkens nya bibliotek.
Verksamheten har nu en egen fräsch lokal, som de ser till att hålla mer öppet än tidigare.
– Vi börjar med att pröva oss fram, säger enhetschef Anna Holmberg.
Litteratur • Publicerad 30 januari 2024
Praktikant Rahaf Sallum och Helen Klemedsson är två av personerna som ska möta upp och hjälpa besökare i biblioteket. Tillsammans med enhetschef Anna Holmberg ser de till att allt är i sin ordning inför den stora öppningsdagen.
Praktikant Rahaf Sallum och Helen Klemedsson är två av personerna som ska möta upp och hjälpa besökare i biblioteket. Tillsammans med enhetschef Anna Holmberg ser de till att allt är i sin ordning inför den stora öppningsdagen.Foto: Bo Åkesson

Ett steg innanför dörrarna räcker för att doften av nybygge ska hitta till näsan. Den här starka doften du inte riktigt kan pricka in med något specifikt, men ändå något nytt. I den lilla lokalen där Lindra Second Hand tidigare sålde både smått och gott finns det nu hundratals böcker, redo att börja läsas igen när februari tittar fram.

– Det är jätteroligt, säger enhetschef Anna Holmberg som möter oss vid dörren.

Annons

Folkbibliotekets flytt från Sunnadalskolan har funnits på tapeten i flera år. Verksamheten har fungerat bra i skolans lokaler, men det har funnits ett behov och en vilja att satsa lite mer.

– Vi hade en workshop här när barnhälsovården öppnade där vi frågade ungdomarna vad de tyckte behövdes här. Då sa de att de ville ha fler studieplatser i biblioteket.

Enhetschefen förklarar att bibliotek numera sällan är ett ställe dit folk endast vänder sig för att låna böcker. Det är ett ställe där de ska kunna träffas, studera och utvecklas.

– Vi har en helt annan relation till våra låntagare nu.

I lokalen finns flera platser där man ostört kan sätta sig och läsa en bok för sig själv. För företag och studenter finns det även ett konferensrum som går att boka.
I lokalen finns flera platser där man ostört kan sätta sig och läsa en bok för sig själv. För företag och studenter finns det även ett konferensrum som går att boka.Foto: Bo Åkesson

Den 302 kvadratmeter stora lokalen har under ett år renoverats för att passa bibliotekets ändamål. Projektet har kostat sex miljoner kronor och stod klart i slutet av förra året. Kvar återstod det stora arbetet att flytta över alla böcker, som enligt enhetschefen fyllde över 100 flyttkartonger.

Planen för det nya folkbiblioteket är att fortsätta samarbeta med skolan, som behåller sitt eget mindre bibliotek, och att satsa extra på läsfrämjandet hos barn och unga genom den nyöppnade familjecentralen som de har som granne. Anna Holmberg påpekar att 2022:s befolkningsstatistik visar att det bor många fler unga personer i området. Personer som de vill kunna locka in till att läsa fler böcker, mellan allt pillande på mobiler, surfplattor och datorer. Förra året visade däremot rapporter att det kanske inte är så dystert som man tror när det gäller ungas läsande.

– Ungas läsvanor börjar vända. Det tycker vi är roligt, säger Anna Holmberg.

Lokalt fick de tydliga tecken på att statistiken stämmer under satsningen där barn och ungdomar ska läsa fem böcker, för att sedan få en bok gratis.

– Vi har aldrig haft så många som lämnade in som då.

Det ligger ett starkt fokus på att miljön ska vara inbjudande och trivsam för barnen och ungdomarna. Såklart måste det därför finnas en liten hörna med annat att sitta på än bara stolar.
Det ligger ett starkt fokus på att miljön ska vara inbjudande och trivsam för barnen och ungdomarna. Såklart måste det därför finnas en liten hörna med annat att sitta på än bara stolar.Foto: Bo Åkesson
Estetiken har verkligen haft ett stort fokus vid lokalens utformning.
Estetiken har verkligen haft ett stort fokus vid lokalens utformning.Foto: Bo Åkesson

Ett av bibliotekets viktiga uppdrag är att som en del av Kungsmarken se till att utbudet reflekterar den mångspråkiga befolkningen. Anna Holmberg tycker att biblioteket sköter sitt ansvar för detta bra. biblioteket i Kungsmarken har flera hyllor med böcker på andra språk än svenska.

Det är viktigt att alla har möjlighet att hitta fram till rätt böcker i biblioteket.
Det är viktigt att alla har möjlighet att hitta fram till rätt böcker i biblioteket.Foto: Bo Åkesson
Annons

Bortser vi från den nya fräscha lokalen är bibliotekets största förändring öppettiderna. Tidigare har de endast haft dörrarna öppna för allmänheten en dag i veckan. I och med nystarten utökas detta till fyra dagar i veckan, samtidigt som de inför funktionen ”meröppet”. Detta innebär att låntagare får tillgång till biblioteket vissa tider även när personalen inte är på plats. De nya öppettiderna, i samband med den mer lättillgängliga lokalen vid Kungsmarksvägen, hoppas Anna Holmberg kunna ge dem rätt förutsättningar att locka fler besökare.

– Vi börjar med att pröva oss fram, avslutar Anna Holmberg och menar att de kommer jobba hårt för att anpassa sig och fylla besökarnas önskemål på bästa möjliga sätt.

Kungsmarkens nya bibliotek öppnar för första gången upp sina dörrar för allmänheten på torsdag, den 1 februari. Dagen efter kommer lokalen invigas på riktigt tillsammans med Sophia Ahlin (M), ordförande i Karlskrona kommuns kultur- och fritidsnämnd. På plats kommer det även finnas flera aktiviteter för barnen att ta del av för att fira dagen.

Bara ett par veckor, på alla hjärtans dag, är det även dags för Stadsbiblioteket i Karlskrona att öppna upp sina portar igen. Biblioteket har varit stängt under ett par månader på grund av ett omflyttnings- och renoveringsarbete, som främst berörde barn- och ungdomsavdelningen.

– Sedan november har ett stort och intensivt arbete pågått, där vi flyttat om bland våra avdelningar för att göra det bättre och mer trivsamt för alla som besöker oss, små som stora. Äntligen kan vi nu öppna upp hela stadsbiblioteket igen och vi vill hälsa alla välkomna tillbaka, säger bibliotekschef Therese Emilsson Persson i ett pressmeddelande.

”Vi har en helt annan relation till våra låntagare nu”
Anna Holmberg, enhetschef
bild 1/2
Enhetschef Anna Holmberg berättar att de inte har haft en besöksräknare tidigare, men kommer  numera kunna hålla koll på hur många som besöker biblioteket under åren.
Anna Holmberg hoppas att biblioteket ska kunna vara en plats folk söker sig till för att både umgås och låna böcker.
Enhetschef Anna Holmberg berättar att de inte har haft en besöksräknare tidigare, men kommer  numera kunna hålla koll på hur många som besöker biblioteket under åren.
Anna Holmberg hoppas att biblioteket ska kunna vara en plats folk söker sig till för att både umgås och låna böcker.
Jonathan NordSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons