Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vissa EU-parlamentariker är mer jämlika än andra

Men vad som kanske främst gör det beklämmande är att delar av pengarna inte redovisas.
Publicerad 2 maj 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
En EU-parlamentariker tjänar alltså mer än vår statsminister.
En EU-parlamentariker tjänar alltså mer än vår statsminister.Foto: Sylvia Asklöf Fortell

Nyligen genomförde TV 4 en granskning av EU-parlamentarikers löner (TV4 den 23 april). I genomsnitt får en EU-parlamentariker 116 000 kronor i månaden före skatt. Efter skatteavdrag hamnar summan på cirka 70 000 kronor. Tillkommer gör sedan ett skattefritt “kontorsbidrag” på 57 000 kronor. Men politikerna har också rätt till ett dagtraktamente på 4 000 kronor om dagen, eller max 80 000 kronor i månaden, så länge de checkar in på arbetet. En EU-parlamentariker kan alltså i runda slängar få 207 000 kronor i månaden - efter skatt.

En EU-parlamentariker tjänar alltså mer än vår statsminister. Och framför allt tjänar en EU-parlamentariker på en månad vad många normala människor tjänar på ett helt år. Det är hutlösa summor. Och det är skattepengar. Sannolikt är dock inte hela summan att betrakta som “lön” och mycket går till andra omkostnader.

Annons

Men vad som kanske främst gör det beklämmande är att delar av pengarna inte redovisas. Enligt TV4:s granskning handlar det framför allt om det dagtraktamente på 4 000 kronor som ska gå till sådant som boende och mat. Och det är fyra partier som sticker ut: Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Det går inte att se vad pengarna har gått till eller för den delen var övriga pengar har betalat för. Inga kvitton redovisas. Parlamentarikerna för de fyra partierna vill inte heller berätta hur många dagar de tagit ut i dagtraktamente enligt TV 4:s granskning.

Christian Ekström som är vd på Skattebetalarnas förening konstaterar att “Det är svårt att se att förtroendet för demokratin ska stärkas om vi har ett regelverk som gäller för politiker, och ett helt annat för andra medborgare”.

Vanliga människor som arbetar inom offentlig sektor är som bekant skyldiga att redovisa sådant.

”Men det kanske också ger en fingervisning till varför det är så attraktivt för vissa parlamentariker att stanna kvar i parlamentet.”

Men det kanske också ger en fingervisning till varför det är så attraktivt för vissa att stanna kvar i parlamentet. Ta till exempelvis Sara Skyttedal, som efter att hon petades som toppnamn för Kristdemokraterna, kontaktade Sverigedemokraterna för en plats i EU-parlamentet, men har nu gått vidare till att starta Folklistan där hon återigen kandiderar till parlamentet.

Ett av syftena med höga politikerlöner sägs vara att det ska motverka korruption. Men när arvodena blir så höga att de motsvarar en hel årslön som till viss del inte ens behöver redovisas, är det svårt att se hur det är motiverat. Ska systemet få legitimitet måste vi få insyn vad våra skattepengar faktiskt går till.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons