Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Viktigt utslag om tolkavgifterna

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Kommentar • Publicerad 15 mars 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blekigesjukhuset, Wämö center.
Blekigesjukhuset, Wämö center.Foto: MARCUS PALMGREN

Region Blekinge har åkt på en näsbränna. P4 Blekinge rapporterade under fredagen att förvaltningsrätten i Växjö har stoppat (inhiberat) införandet av tolkavgifter tills vidare. I förvaltningsrätten hanteras ärenden mellan myndigheter och enskilda personer och det är också dit man vänder sig för att överklaga ett myndighetsbeslut, så som i det här fallet.

Tolkavgifterna i Region Blekinge har fått uppmärksamhet på riksplanet, eftersom regionen är den första i landet att införa sådana avgifter. Det är också den första regionen i Sverige som är ledd av Sverigedemokraterna.

Annons

Det är bra att beslutet ses över. Som vi tidigare har skrivit i frågan, är sjukvården inte rätt instans att börja uppfostra folk till att lära sig språk, om det nu är det man är ute efter från majoritetens sida. Varje person har rätt att göra sig förstådd, och förstå vad som sägs, på ett djupare plan.

Fallet kommer att vara prejudicerande - alltså sätta modellen för andra, liknande fall. Rätten kan ha stoppat förslaget i syfte att riva upp det. Ett sådant beslut kommer också att sätta modellen för andra regioner framöver. Därför blir detta utslag viktigt.

Annons
Annons
Annons
Annons