Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Viktigt paket till Ukraina

För tio år sedan låg hela försvarsbudgeten på 40-50 miljarder kronor. Nu har regeringen satt samman ett paket på 7,1 miljarder kronor till Ukraina i ett femtonde stödpaket. Det säger en del om prioriteringarna.
Publicerad 20 februari 2024 • Uppdaterad 21 februari 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Stridsbåt 90 vid Godnatt fästningstorn, Karlskrona skärgård.
Stridsbåt 90 vid Godnatt fästningstorn, Karlskrona skärgård.Foto: Gunnar Svensson

Vid två separata presskonferenser under tisdagen presenterade regeringen med försvarsminister Pål Jonson (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) i spetsen, det femtonde stödpaketet till Ukraina.

Sammantaget är detta det hittills största paketet. Det omfattas av en marin satsning, med utrustning och materiel som inte tidigare har skänkts. Mest uppmärksammat är tio stridsbåt 90. Denna kan användas både kustnära och på de stora, ukrainska floderna. Men paketet innebär även en stor och viktig utbildningsinsats - över 18000 ukrainare ska utbildas i allt från sjukvård till ledningsförmåga.

Annons

Totalt har riksdagen nu beslutat om 30 miljarder i olika paket till landet och Sverige är bland de tio största givarländerna, enligt TT. Tack och lov är riksdagen ännu så länge enig - även Vänsterpartiet och Miljöpartiet skriver under på nödvändigheten av detta. De har annars som bekant en tendens att leva lite i sina egna världar.

Tisdagens besked är även viktigt av en annan anledning. Det kommer i en tid då många ukrainare har börjat tvivla på omvärldens stöd och uppbackning. Sådant är oerhört demoraliserande. Sverige försöker nu göra sitt för att landet inte ska falla ner i en känsla av hopplöshet. Statsminister Ulf Kristersson (M) framhöll vid sin pressträff det givna sambandet mellan Ukrainas och Sveriges säkerhet. Det vi inte tar i tu med nu, kommer vi att mångfalt att få ta i tu med vid ett senare tillfälle, menade Kristersson. För Putin vilar inte på lagrarna.

Must, militärens underrättelse- och säkerhetstjänst, kom i veckan med en varning: Riskerna för svensk säkerhet har ökat. Det vore ett misstag att tro att att en tillfällig begränsning i den ryska förmågan i vår region ger oss ett andrum, står det i deras årsöversikt enligt TT. Must säger också att: ”Det är av största vikt att vi fortsätter att hålla ett högt tempo i stärkandet av Försvarsmakten och totalförsvaret”.

För tio år sedan låg hela försvarsbudgeten på 40-50 miljarder kronor. Nu har regeringen alltså satt samman ett paket på 7,1 miljarder kronor till Ukraina och den totala försvarsbudgeten är uppe i 120 miljarder. Det kommer med all säkerhet inte att stanna där med tanke på vad Sverige har att ta igen av förmågeförluster.

Saken är klar: det finns ingen tid att förlora.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons