Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Viktigt med tydlig reaktion mot rysk provokation

Var det ett misstag att förslaget gick ut på den ryska regeringens hemsida? Knappast.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Publicerad 23 maj 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild från ett svenskt örlogsbesök i Baltisjk, rysk marinbas i Kaliningrad, 1998. Idag är läget som bekant ett helt annat.Foto: Scanpix

Vad var det egentligen som hände häromdagen? Av ett dokument på den ryska regeringens hemsida framgick det plötsligt att Ryssland ensidigt ville flytta sin havsgräns vid två vattenområden djupt inne i finska viken och mellan Kaliningrad och Litauen.

Dokumentet försvann efter bara några timmar och kunde sedan inte nås från den länk som The Moscow Times lagt ut på sin ryskspråkiga del av hemsidan. Nyheten spred sig emellertid snabbt i baltiska, finska och svenska medier, och nådde även BBC.

Annons

Reaktionerna från omvärlden har varierat kraftigt, allt från att vi inte bör bita för hårt på betet då det kan handla om ett misstag eller möjligen vara en avledningsmanöver, till att det är en medveten provokation enligt kinesisk modell från Rysslands sida. Finlands tidigare ambassadör i Moskva uppmanade till och med att överväga att skicka örlogsfartyg till de utpekade områdena. Under torsdagen kom det kortfattade ryska beskedet, att förslaget till förändringar är ”struket”. Inget annat har kommenterats.

Både själva händelsen i sig, och reaktionerna på den, visar precis vilket spänt läge vi befinner oss i, och hur snabbt en obekant situation riskerar att eskalera.

Den pekar också på Östersjöns helt centrala roll för den europeiska säkerhetsordningen. ÖB Micael Bydén uttalade sig för tyska medier och citerades i Kyiv Independent under tisdagen. Putin har siktet ställt mot Gotland, menar han. ”Den som behärskar Gotland, behärskar också Östersjön”. Blytunga ord utsagda för internationell press. Man ska dessutom veta, att händelsen med den publicerade omritade kartan dessutom inträffar i ett läge då Finland beslutat om ett lagförslag för att kunna avvisa asylsökande vid den ryska gränsen.

Var det ett misstag att förslaget gick ut? Knappast. Provokationer är Rysslands sätt att agera mot omvärlden, försöksballonger för att se vart de leder.

Det gäller inte bara dolda eller direkta aktioner i andra länder, utan även hur man agerar i luftrummet runt sina grannländer, eller hur man från Kaliningrad ägnar sig åt att störa ut GPS-sändare i vår del av Östersjön. Under torsdagen rapporterade Hufvudstadsbladet att Ryssland flyttat 24 bojar i floden Narva, vilka används för att förhindra navigeringsfel. Enligt HBL Ryssland haft synpunkter på bojarnas utplacering.

Tydliga reaktioner är i detta läge A och O. Det gäller visserligen att hålla huvudet kallt, och inte överreagera. Men det gäller även att snabbt och resolut signalera att ”vi vet vad som händer”. Kyla och lugn innebär inte undfallenhet. Det kan vara det som förhindrar allvarligare incidenter att inträffa, i ett läge när alla är på helspänn.

Annons
Annons
Annons
Annons