Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vi tackar för underhållningen

Det är svårt att avgöra om man ska skratta eller gråta när Karlshamnspolitikerna backar om granskningen av kommungranskarna. Eller ska man bara tacka för underhållningen?
Publicerad 6 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Bra att toppolitikerna backar från sitt förslag om att granska kommunrevisionen.
Bra att toppolitikerna backar från sitt förslag om att granska kommunrevisionen.Foto: Patric Söderström

Vad vore en dag utan en osannolik nyhet hämtad från Karlshamn? Frågan ställdes nyligen på läsvärda Bengtbloggen som drivs av mångårige Blekingejournalisten, numera pensionären, Bengt Mauritzon.

Turerna med att kommunens toppolitiker har velat granska granskarna, det vill säga kommunrevisorerna, tävlar onekligen i topp över osannolika nyheter från Karlshamnspolitiken – i hård konkurrens med skandalerna på Östra piren.

Annons

För att kort rekapitulera händelseutvecklingen. Politikerna i fullmäktiges presidium fattade fredagen den 23 april beslut om att föreslå att de som har i uppdrag att granska att politikerna i kommunen sköter sig, alltså kommunens revisorer, själva ska granskas. Ett onekligen udda beslut. Att andra vice ordförande Iréne Ahlstrand-Mårlind (M) reserverade sig, ska föras till protokollet.

Men beslutet stod sig bara i blott en vecka. I måndags, alltså den 3 maj, fattade samma politiker beslut om att dra tillbaka förslaget. De hade nämligen, snopet nog i sammanhanget, inte någon rätt att föreslå någon sådan granskning, enligt kommunallagen. En något udda vändning.

”Nu skulle man kunna tro att politikerna i fullmäktiges presidium är politiska gröngölingar. Så är inte fallet. ”
Anders Gustafsson

Att politikerna var ute på ett juridiskt gungfly kan dock inte ha kommit som någon överraskning för dem själva. Jurister inom kommunen ska redan på mötet den 23 april uttryckt tveksamhet kring huruvida kommunallagen gav dem rätt att föreslå att granskarna skulle granskas. Ändå drev politikerna igenom beslutet, för att en dryg vecka senare backa. En osannolikt udda vändning i fråga om ett onekligen udda beslut.

Nu skulle man kunna tro att politikerna i fullmäktiges presidium är politiska gröngölingar. Så är inte fallet. Ordföranden Marie Sällström (S) har tidigare varit socialdemokratiskt landstingsråd. I Karlshamnspolitiken har hon samlat på sig en sådan mängd politiska uppdrag att hon är en av Karlshamns mäktigaste, och mest arvoderade, politiker.

Förutom att vara ordförande i fullmäktige sitter Sällström även i kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott och är ordförande för moderkoncernen Stadsvapnet AB. Men det hindrar, uppenbarligen, inte henne från att agera högst amatörmässigt. Självklart borde man ha lyssnat på juristen. Om något borde utredas så är det lämpligheten i denna maktkoncentration där uppdragen dessutom skapar intressekonflikter.

I västvärldens första litteraturkritiska verk, Om diktkonsten, talar den antike filosofen Aristoteles om genrerna tragedin och komedin. Den uppdelningen är svår att applicera på Karlshamnspolitikens senaste klavertramp. Ska man skratta eller gråta? Välj själv.

Eller ska man som Bengt Mauritzon tacka för underhållningen? ”Ett skratt om dagen har länge ansetts berikande på många sätt och där har vi många politiker i Karlshamn, låg som hög, att tacka för god underhållning." Vi nöjer oss med det.

Vilket som. Kommuninvånarna kan skatta sig lyckliga över att fullmäktiges presidium backar från förslaget att granska granskarna – nu har Karlshamn återigen en kommunrevision i arbete som kan se till att allt går rätt till. Behovet är uppenbarligen stort.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons