Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vi måste se den ryska hybridkrigföringen i vitögat

GPS-störningar och falska identiteter är bara några av metoderna för att störa de för Ryssland strategiskt viktiga länderna kring Östersjön.
Publicerad 31 maj 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
I podden Gräns konstateras, att det i princip bara handlar om en statsaktör som kan genomföra GPS-störningar på denna skala. Kaliningrad pekas ut som ett centrum.Foto: Privat

Häromdagen kunde man läsa i Dagens Nyheter, att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson råkat ut för en imitatör, eller möjligen en AI-röst, som hävdat att han skulle vara Kyjivs borgmästare. Den falske borgmästaren lyckades boka tid och hade även ett digitalt möte med kommissionären. ”Han började ställa frågor som gick ut på att han försökte få mig att säga att det var problem med de ukrainska flyktingarna” citeras Johansson i DN.

Det hela kan ju låta lite lustigt, dråpligt till och med, men metoden har satts i system, kan man läsa i tankesmedjan Fri Världs nyutkomna rapport: Tracking the Russian Hybrid Warfare (Att spåra den ryska hybridkrigföringen). Rapporten ger andra exempel på exakt samma tillvägagångssätt, mot politiker i bland annat Lettland och Danmark. Syftet är att få politiker i väst att se lättlurade ut, att komma åt information som inte är tänkt för allmänheten, och samtidigt sätta politikern under press.

Annons

Fri Värld har satt ihop en kort men effektiv och källtung rapport om Rysslands metoder att bedriva hybridkrigföring mot de länder som landet betraktar som fientligt inställda. I denna rapport handlar det speciellt om Skandinavien och Baltikum. Här nämns allt från uppköp av strategiskt viktiga byggnader kring flygplatser och militärbaser, till så kallade DDos-attacker, till utnyttjande av falska identiteter (se ovan), till desinformation i nyhetssfären. Ytterligare ett exempel är de omfattande GPS-störningar som inte minst södra Östersjön har råkat ut för det senaste halvåret, och vilka vi på ledarsidan nämnde häromdagen.

”Tankesmedjan Fri Värld har satt ihop en kort men effektiv och källtung rapport om Rysslands metoder att bedriva hybridkrigföring.”

Sveriges Radios utmärkta podd Gräns djupdyker i fenomenet med GPS-störningarna i denna veckas utgåva. Problemet har exploderat det senaste halvåret och pågår i princip dagligen någonstans i Östersjön och Nordnorge. Det har blivit så omfattande att det börjar utgöra ett problem för civilflyget, menar podden. I podden konstateras, att det i princip bara handlar om en statsaktör som kan genomföra dessa störningar, och Kaliningrad pekas ut som ett centrum. Det farliga är att GPS-signalerna inte bara kan störa ut signaler, utan kan även ”lura” ett plan att det är på en ställe där i själva verket inte har varit, exempelvis i Ryssland, eller Libanon. Två flyg kan uppfattas ha exakt samma position. Det säger sig självt att det kan vara potentiellt livsfarligt.

Fri Världs rapport listar en rad olika ryska påverkansmetoder, inom kategorierna icke-militära (fysiska, icke-fysiska) och militära (konventionella vapen, icke-konventionella vapen). Ju mer allmänheten vet om detta, desto bättre. Ju mer vi kan se den ryska hybridkrigföringen i vitögat, och dessutom agera mot den, desto mer motståndskraftiga blir vi som samhällen.

Länderna runt Östersjön ingår för första gången i historien i ett gemensamt försvarsblock. Möjligheterna att bli proaktiva tillsammans ökar naturligtvis mycket starkt i och med detta. Rapporten föreslår därför en gemensam funktion dit länderna ska kunna vända sig för att informera de andra om inträffade incidenter. Detta för att kunna samla uppgifter om ryska metoder och se mönster i vad som händer.

De skandinaviska och baltiska staterna är var för sig små, men tillsammans är vi ändå strategiskt mycket viktiga. Naturligtvis ska vi använda oss av dessa nyöppnade möjligheter för att skydda oss mot försök att destabilisera våra stater.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons