GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Emma Jaenson: Vi behöver prata om public services innehåll

I stället för att ta vara på sitt uppdrag, och värna licensbetalarnas pengar sjabblar public service man bort sitt viktiga uppdrag på massa strunt.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Danmark har, till skillnad från Sverige, under en längre tid haft en debatt om innehållet i public service. Nu har således den danska regeringen, tillsammans med Danskt Folkeparti, föreslagit nedskärningar för de svenska motsvarigheterna till SVT och SR: Danmarks Radio (DR).

Fram till 2020 ska sex kanaler bli tre och åtta radiokanaler bli fem. 20 procent av budgeten plockas bort och upp till 400 personer beräknas förlora sitt jobb.

Anledningen är att DR ska fokusera mer på kultur, demokrati, historia och ”det kristna kulturarvet”. Man vill ha ett smalare programutbud med fokus på bildning. De hårdaste nedskärningarna görs på områden som underhållning, utländska program, livsstil och sport. ”Det cementerar Danmarks Radio som kulturinstitution”, menar den danska kulturministern Mette Bock.

Diskussionen som förs i Danmark hade även Sverige mått bra av. De svenska företrädarna för public service har däremot ofta har svårt att ta till sig av kritiken. I stället avfärdas den emellanåt som ett hot mot demokratin och yttrandefriheten, vare sig kritiken gäller att slimma SVT:s programutbud eller minska slöseriet med licensbetalarnas pengar.

På så vis kan också public service legitimera allsköns slask-tv. Den senaste tiden har licensbetalarna finansierat program som "Ung och bortskämd” och dejtingprogrammet ”Tro hopp och kärlek”. Även den fenomenala satsningen ”Sveriges fetaste hundar” gick på licensbetalarnas nota. På vilket sätt är det public service? För att det visas i SVT?

Det verkar kort sagt inte finnas något slut på dumheterna. Därutöver läggs det enorma summor pengar på deltävlingar till Melodifestivalen och på sportevenemang som andra gladeligen skulle kunna sända i SVT:s ställe.

Själva syftet med public service är att förmedla nyheter, kultur och bildande program av betydelse för medborgare, som annars hade haft dåliga förutsättningar att klara sig på en kommersiell marknad.

Kommersiella företag skulle givetvis drömma om det privilegiet som public service har: att garanteras mängder med pengar och relativt fritt disponera över innehållet i Sveriges största tv- och radio-kanaler. Men i stället för att ta vara på det, och värna licensbetalarnas pengar sjabblar man bort sitt viktiga uppdrag på massa strunt.

Skillnaden mellan Danmark och Sverige är dessutom att danskarna genomför sina public service-nedskärningar i samband med att deras tv-licens ersätts av en skatt.

Det är också på gång i Sverige - utan någon större debatt om det innehåll vi betalar för.

För antingen så tror SVT att svenska folket faktiskt är väldigt intresserade av tjocka hundar, eller så visar de bara på bristande hänsyn gentemot licensbetalarnas (i en snar framtid skattebetalarnas) pengar. Även i Sverige behövs en debatt om vilken typ av public service vi vill ha.

Läs mer