Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Niklas Carlsson: Varumärket ”Blekinge” behöver en modernare profil

Blekinge är en fantastisk plats att leva på, med unika upplevelser och möjligheter. Men vi behöver bli bättre på att berätta om det, så att fler väljer att leva sina liv just här.
Niklas Carlsson
Krönika • Publicerad 31 mars 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Blekinge är inte bara ”Sveriges trädgård”, utan kan även erbjuda ett modernt liv.
Blekinge är inte bara ”Sveriges trädgård”, utan kan även erbjuda ett modernt liv.Foto: Olof Elfverson

Jag minns tydligt min första mentala bild av Blekinge. Sannolikt var jag nio eller tio år gammal när jag, tillsammans med min mamma och storebror, flyttade till ett slitet radhusområde i Tierp. Bostaden var nedgången men på baksidan fanns en pytteliten misskött trädgård. Den sommaren skapade jag en egen relation till begreppet trädgård, präglad av varma känslor och eget ansvar. Jag låg på knäna och rensade ogräs och fick upp en vacker gul ros som blommade ut när den väl fick en chans. Samma sommar hörde jag min morfar prata om Blekinge, Sveriges trädgård.

För mitt inre öga såg jag välskötta, lummiga villaträdgårdar med små egnahemshus. Äppelträden dignade av frukt, och under grenarna fanns vita klassiska trädgårdsmöbler för eftermiddagskaffet. Blekinge var trivsamt, trevligt, inbjudande, frodigt, vänligt. Det fastnade.

Annons

Ord spelar roll. Ord skapar bilder och associationer som formar människors uppfattningar och verklighet. Visst finns det glada gubbar och tanter i Blekinge som pysslar med sina trädgårdar, det är sant. Jag är själv en sådan numera. Men det är lika sant att vi har världsledande företag som erbjuder unika karriärmöjligheter, att vi har Sveriges sydligaste vildmark, att vi har landets bästa rockfestival, att vi har Tysklands närmaste skärgård och att vi är Sveriges port till Ukraina när det är dags att bygga upp landet när Ryssland har slagits tillbaka.

”Det är lika sant att vi har världsledande företag som erbjuder unika karriärmöjligheter, att vi har Sveriges sydligaste vildmark, att vi har landets bästa rockfestival...”

Blekinge är en fantastisk plats att leva på, med unika upplevelser och möjligheter. Men vi behöver bli bättre på att berätta om det, så att fler väljer att leva sina liv just här. Tillsammans har Blekinges fem kommuner ett mycket starkt och attraktivt erbjudande till potentiella inflyttare, ett erbjudande som både kan lova och leva upp till en hög livskvalitet, närhet till det mesta, spännande karriärmöjligheter och oslagbar natur.

Framför allt behöver vi få fler att förstå att Blekinge även erbjuder ett modernt liv. Kom hit för att göra karriär! Kom hit för att bygga ett gott liv tillsammans med din familj! Kom hit för att slippa sitta i timslånga bilköer! Kom till Blekinge, kom närmare det goda livet.

Jag tror inte att vi framöver ska fokusera på att lyfta fram Blekinge som Sveriges trädgård för att bli vinnare i konkurrensen om kompetent arbetskraft och fler invånare. Här är det förvisso enkelt att odla din trädgård, men också alla andra delar av livet. Låt oss istället sätta en positiv, modernare, bild av Blekinge i huvudet på landets ungdomar.

Niklas Carlsson är processledare för Blekinges tillväxt, på Region Blekinge.
Niklas Carlsson är processledare för Blekinges tillväxt, på Region Blekinge.
Annons
Annons
Annons
Annons