Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Världen håller andan - men anfallet fortsätter i Ukraina

Putin tackar säkert kompisen Iran för hjälpen.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Krönika • Publicerad 15 april 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ukraina är fortfarande under anfall.
Ukraina är fortfarande under anfall.Foto: Javad Parsa

Hela förra veckan varnades det för att en attack mot Israel var nära förestående. I lördags kväll satte Iran in mängder av drönare mot landet - för första gången utan mellanhänder. FN:s säkerhetsråd krisinkallades under söndagen för att hantera en snabbt eskalerande situation. Vi som tittar på kan inte göra annat än att kallsvettas och hoppas att någon eller några ledare där uppe i toppen håller tillbaka sina reaktioner.

Krutdurken i Mellanöstern är en av världens farligaste konflikter vilken ständigt riskerar att spilla över på regionen - och övriga världen. Hamas attack mot Israel den 7 oktober skiftade därför omedelbart fokus från en fruktansvärd konflikt, nämligen den i Ukraina, till en annan, den i Mellanöstern. Och det passade Vladimir Putin som handen i handsken. Dagarna efter Hamas anfall mot Israel hörde Israels ledare inte ett ljud från den ryske ledaren. Han beklagade inget. När han öppnade munnen var det för att säga att det var USA:s svaga ledarskap som orsakat attacken. Under oktober var i stället både en vice utrikesminister från Iran, och en grupp inflytelserika personer från Hamas, i Moskva. Ryssland har aldrig terrorstämplat organisationen Hamas.

Annons

Under ett och ett halvt år var Rysslands anfall mot Ukraina i världens blickfång. Sedan oktober har Rysslands krig mot ett självständigt grannland glidit under radarn. Flyganfallen mot Ukraina får allt mindre rubriker, och Zelenskyj har svårt att göra sin röst hörd. Konflikten mellan Iran och Israel har just nu högsta prioritet, situationen i Gaza har andra prioritet medan Ukraina kommer i tredje hand. Men Rysslands anfallskrig mot landet fortsätter, precis som förr. Under helgen dödades människor i ett flyganfall mot en gruvstad nära Donetsk.

Putin tackar säkert kompisen Iran för hjälpen.

Annons
Annons
Annons
Annons