Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Vår ryska huvudvärk stannar inte vid Putin

Den ryska imperialismen är inte en persons galenskap.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 11 januari 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Gudrun Persson, forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), talar under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.
Gudrun Persson, forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), talar under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tänk om Vladimir Putin bara försvann från Kreml – antingen genom en palatskupp eller på grund av hastig sjukdom och död. Då skulle väl Europa kunna gå tillbaka till hur vår kontinent såg ut före den 24 februari i fjol?

Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning, varnade nyligen för att tro att Rysslands krig i Ukraina är Putins privata krig.

Annons

”Det är Rysslands krig. Efter snart ett år av bottenlöst vedervärdig krigföring finns inga som helst tecken på att han skulle vara isolerad. Han har uppenbarligen starkt stöd inom den politiska och militära eliten, och inget tyder på en allmän opposition emot kriget”, skrev Hedlund i Expressen (den 6 januari).

Och Hedlund fortsätter lite längre fram i samma text: ”det finns en så utbredd acceptans för kriget att det inte skulle göra någon skillnad om Putin försvinner. Andra kommer att ta vid, med samma agenda. Det hat emot Ukraina, och emot demokratierna i väst, som Kreml har hamrat in har nu slagit så djupa rötter att det definierar Ryssland.”

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen menade en annan Rysslandskännare, Gudrun Persson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, att vi måste bort från den personcentrerade synen på Ryssland.

I sitt anförande menade hon att ”En del hävdar att Putin måste bort. Då är allt löst. Jag har svårt att se det, inte minst eftersom orsakerna bakom kriget, drivkrafterna finns på hemmaplan. Det handlar om att återupprätta imperiet.”

”Att Sovjetunionens sammanbrott var en geopolitisk katastrof är inte bara en uppfattning som Putin har – den delas av många av hans landsmän.”
Anders Gustafsson

Och fortsatte Gudrun Persson: ”Vi måste komma bort från den personcentrerade syn på Ryssland som allt för länge präglat Västs relationer med landet. Vi måste inse att Putin är en produkt av Ryssland”.

Personligen älskar jag rysk kultur. Vårt östra grannland är en av de stora kulturnationerna. Men det finns i Ryssland samtidigt en folkligt förankrad imperialism som är förskräcklig. Ryssarna ser sig som ett herrefolk över tatarer, tjetjener, ingusjier, ukrainare och vitryssar – för att nämna några.

Att Sovjetunionens sammanbrott var en geopolitisk katastrof är inte bara en uppfattning som Putin har – den delas av många av hans landsmän. De avskyvärda ryska krigsbrott, grymheten, den totala avhumaniseringen av ukrainarna som världen sett prov på i Ukraina sedan i februari i fjol utförs av vanliga soldater.

Propagandan, hetsen kommer från toppen, men har en klangbotten i de breda folklagren. Putin är inte ensam i Ryssland om att ha en skev syn på världen.

Den revanschism som präglar Putins tänkande och som han motiverar kriget i Ukraina med har inte uppstått i ett vakuum. Putin är som rysk ledare på inga sätt unik när han vill expandera Ryssland. Nej, han trampar snarare vidare i samma gamla fotspår som mången tsar och generalsekreterare trampat upp före honom.

Vi ska med andra ord inte hoppas allt för mycket på att en plötslig förändring i Kreml får kriget att ta slut eller att Ryssland ska bli något annat än vad det är i dag. Putin är en produkt av Ryssland och problemet är mycket större än en enskild persons galenskap.

Annons
Annons
Annons
Annons