Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Var håller alla ”fredsaktivister” hus?

De var otroligt högljudda mot försvarsövningen Aurora 17 men de så kallade fredsaktivisterna är som bortblåsta nu när Ryssland kör runt i Östersjön med landstigningsfartyg, har stationerat upp emot 100 000 soldater nära gränsen till östra Ukraina och hotar med ”militärtekniska åtgärder” om de inte får rita om den europeiska säkerhetsordningen.
Publicerad 19 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Mikael Wiehe engagerade sig i protesterna mot den svenska försvarsövningen Aurora 17.
Mikael Wiehe engagerade sig i protesterna mot den svenska försvarsövningen Aurora 17.Foto: ROBIN HALDERT / TT

Det är september 2017 och under några veckor kommer den svenska försvarsövningen Aurora 17 att äga rum. En övning, den största sedan Orkan 1993, som syftade till att öva samtliga delar inom Försvarsmakten och Totalförsvaret för att uppnå ett bättre försvar av Sverige. Till övningen är en rad västliga demokratier inbjudna att delta: USA, Frankrike, Danmark, Estland, Finland, Norge och Tyskland.

Men det är en övning som inte gillas av alla. I media kommer kritiker från den så kallade ”fredsrörelsen” till tals ofta och mycket. Och på ett antal platser runtom i Sverige hålls demonstrationer och manifestationer mot ”Natoövningen”, ”krigsmanövern” och ”krigsövningen”, som försvarsövningen kallas i dessa ”fredskretsar”.

Annons

Den största manifestationen hålls i Göteborg. I samband med att försvarsövningen drar i gång samlas omkring 3 000 personer i en demonstration. Demonstrationståget går från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen där bland andra Sven Wollter och Gudrun Schyman håller tal. Mikael Wiehe står för underhållning (TT den 16 september 2017). I en intervju dagen innan demonstrationen ska äga rum säger Schyman att hon deltar för att hon är ”emot militariseringen av säkerhetspolitiken – och det här är ett gigantiskt uttryck för att det är just det som pågår” (etc.se den 15 september 2017).

I Stockholms samlas ett par hundra personer i en demonstration. I Visby samlades minst ett hundratal personer på Östercentrum för att delta i manifestationen. Medverkande är bland andra kulturpersonligheten Stina Oscarsson. Enligt sistnämnda är den svenska försvarsövningen "en skymf mot alla de som kämpat för fred". Hon tycker i stället att vi i Sverige borde öva oss i att vara människor (helagotland.se den 16 september).

Men var är alla dessa "fredsaktivister” nu när Ryssland demonstrativt kör runt med landstigningsfartyg i Östersjön, stationerat upp emot 100 000 soldater vid gränsen till Ukraina samtidigt som president Vladimir Putin säger att Ryssland är redo att vidta vad han kallar "militärtekniska åtgärder” om inte den demokratiska västvärlden accepterar de ryska kraven på att få diktera vår säkerhetspolitik?

Det är för en utomstående svårförståeligt, för att inte säga rentav obegripligt, att dessa självutnämnda vänner av fred har gjort det till sin livsuppgift att demonstrera mot att Sverige samarbetar med andra demokratier för att försvara vår demokrati och vår befolkning men är helt ointresserad när Vladimir Putin invaderar grannländer och med hot om militär intervention vill rita om hela den europeiska säkerhetsordningen.

Kvinnor för fred, Kristna Fredsrörelsen, Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Svenska Fredskommittén, Sveriges fredsråd och Mikael Wiehe – var håller ni hus nu? Varför protesterar ni inte emot Putins aggressioner och hot? För den som brinner för fred borde verkligen protestera högljutt nu – mot Rysslands aggression.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons