Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vänstersidan kastar sten i glashus

Socialdemokraterna och Centerpartiet påminner gärna om Sverigedemokraternas historia. Det är magstarkt med tanke på att de själva har Vänsterpartiet i båten – ett parti som kan sitta i regeringen efter valet om vänstersidan vinner.
Ledare • Publicerad 7 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Vänsterpartierna talar gärna om SD:s historia. Det är att kasta sten i glashus så länge de har Vänsterpartiet i båten.Foto: Henrik Montgomery/TT

Snart sagt varje dag skjuts någon person ihjäl i Sverige som en följd av gängbrottsligheten. I bland annat Malmö och Eskilstuna har helt oskyldiga träffats av gangstrarnas kulor – nu senast en mamma och ett femårigt barn i Eskilstuna.

Skenande elpriser slår stenhårt mot näringsliv och hushåll. Nu hade vi behövt de nedlagda kärnkraftverken i södra Sverige. Talande nog, fram till i torsdags ansåg Socialdemokraterna att det var ”ganska dåligt” att bygga ny kärnkraft i Sverige i SVT:s valkompass. Numera anser man att det är ”ganska bra”. Bra så, men lite sent påtänkt?

Annons

Stefan Löfven lovade att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Facit? Arbetslösheten inom EU snittar på 6 procent. Sverige ligger däremot kvar på runt 7,5 procent – den sjätte högsta i EU (Ekonomifakta den 1 september). Vi presterar bättre än Spanien och Grekland men sämre än Bulgarien och Rumänien.

Det saknas med andra ord inte ämnen att avhandla i denna valrörelse. Regeringen med stödhjul – de som haft det yttersta ansvaret för landet under åtta år – vill dock mycket hellre tala om annat: Sverigedemokraterna.

”Men när hörde ni Magdalena Andersson tala om Vänsterns historia senast?”
Anders Gustafsson

Samtidigt kommer samma personer som lyfter fram SD:s mörka historia att vara beroende av Vänsterpartiet, om vänstersidan vinner valet. Men när hörde ni Magdalena Andersson tala om Vänsterns historia senast?

Författaren Magnus Utvik, med en bakgrund som medlem i Vänsterpartiet, skrev häromdagen i Dagens Nyheter att ”Vänsterpartiet har kvar samma vision om socialismen som partiet hade vid sitt bildande 1917. Socialismen innebär kapitalismens avskaffande´ och människans frigörelse som det står i Vänsterpartiets partiprogram” (DN den 29 augusti).

Och påminde Utvik om, ”Faktum är att det inte finns någon ­period i Vänsterpartiets historia fram till 1990 då man inte stött totalitära kommunistiska diktaturer och med­vetet försummat rörelser för demokrati och yttrandefrihet.”

”Vår tids störste folkledare och statsman, den socialistiska samhällsvetenskapens geniale mästare, kommunismens banerförare har gått ur tiden”, skrev vänsterledaren CH Hermansson i en hyllning till Josef Stalin vid dennes bortgång. Jämte Hitler är Stalin vår tids främste massmördare.

Den som trodde att gullandet med marxist-leninister upphörde med murens fall bedrar sig.

Vänsterpartiet och dess ungdomsförbund har i modern tid slussat pengar till kommunister i den colombianska djungeln liksom donerat pengar till Folkfronten för Palestinas befrielse. I Almedalen i somras viftade vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat med kurdiska PKK:s flagga. PKK är inte bara terrorstämplat utan har också ett marxist-leninistiskt förflutet. Förvånad?

Man skulle ha kunnat skrattat åt idiotin om det inte vore så att viftandet med PKK-flaggan ligger Sverige i fatet under den känsliga Nato-ansökan.

Inom det ledande persongalleriet i Vänsterpartiet finns det gott om alldeles-nyss-kommunister. Riksdagsledamoten Ida Gabrielsson har tidigare förklarat att ”jag är kommunist för jag tycker att vi har en stolt historia”. Riksdagsledamoten Ali Esbati har försvarat Hugo Chavez socialistiska Venezuela. Partiets ungdomsförbund, Ung vänster, deklarerar öppet i sitt principprogram att ett deras mål är ett ”kommunistiskt samhälle”.

Annons

På Kungsgatan 84 i Stockholm ligger Vänsterpartiets högkvarter med ett marknadsvärde runt 100 miljoner kronor (Dagens Nyheter den 4 februari 2020). Hur har Vänsterpartiet haft råd med det? Författaren och riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) menar att köpet finansierades med sovjetiska oljepengar. Partihögkvarteret borde givetvis säljas och pengarna doneras till en fond som upplyser om kommunismens brott mot mänskligheten.

Ulf Kristersson (M) har gång på gång sagt att SD inte kommer att sitta i hans regering, om han får mandat att bilda en sådan efter valet. Något liknande löfte från Magdalena Andersson (S) finns inte alls gällande Vänsterpartiet, hon håller allt öppet. Vänstersidan kastar sten i glashus.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons