Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Välbefinnandecoacher – ett hån mot skattebetalarna

Hur kommer det sig att slöseri, fiffel och korruption gång på gång uppdagas inom offentlig förvaltning? För att de kommer undan med det, så klart.
Publicerad 28 april 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Mer pengar skapar större risk för slöseri.
Mer pengar skapar större risk för slöseri.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mellan 2016-2020 köpte Region Blekinge tjänster från den amerikanska organisationen Anthropedia Foundation, på Danilo Garcias, dåvarande chefen för Blekinge Kompetenscentrum (BKC), initiativ.

Men ingen upphandling gjordes och inga avtal skrevs, rapporterar SVT Blekinge (27 april). Enbart 41 000 kronor bokfördes mot projektet. Resterande miljoner redovisades som “övriga tjänster”.

Annons

Projektet började 2016 när ett flertal coacher flögs in från USA. Bara då landade notan på sex miljoner skattekronor. Enligt SVT Blekinge har närmare 50 miljoner kronor lagts på projekt kopplade till Anthropedia Foundations metoder som syftar till att “förbättra mental hälsa och välbefinnande för att minska antalet livsstils- och stressrelaterade sjukdomar.” Region Blekinge köpte in så kallade “välbefinnandecoacher” som skulle arbeta med “kroppsligt välbefinnande” och framför allt stötta nyanlända som stod långt från arbetsmarknaden (BLT den 13 maj 2019).

”Snarare än kurser i välbefinnande, borde offentligt anställda gå kurser för att lära sig att det är svenska skattebetalare som är deras finansiärer.”
Emma Jaenson

När Garcia senare granskades köptes han ut för 700 000 kronor. Han menar, enligt SVT, att de som kommit i kontakt med projekten relaterade till Anthropedia Foundations har blivit hjälpta av dem.

Men kanske snarare än kurser i välbefinnande, borde offentligt anställda gå kurser för att lära sig att det är svenska skattebetalare som är deras finansiärer. Det är häpnadsväckande att försummelse, slarv och korruption gång på gång uppdagas inom offentlig verksamhet.

Vänsterns problem inom vården, skolan - ja inom all offentlig sektor - brukar stavas mer pengar. Men vad sägs om att först utkräva ansvar?

Offentliga pengar ska förvaltas med allra största respekt för skattebetalarba. De ska inte läggas på rosa enhörningar i Malmö, kommunpoeter i Tranemo eller på välbefinnandecoacher i Blekinge.

Men samtidigt som regioner över hela Sverige har problem med vårdköer och vårdpersonal som säger upp sig har byråkratiseringen ökat något enormt. Störst ökning har skett i region Stockholm där två tredjedelar av alla nyanställda sedan 2008 varit chefer, administratörer och handläggare (SvD 16 jan). Under 2010 - 2017 låg den totala ökningen av administratörer inom vården på 36 procent samtidigt om andelen fler läkare låg på 16 procent (Läkartidningen 21/1).

Och det återkommande slöseriet med våra gemensamma medel pekar på behovet av mer ansvarsutkrävande. Tjänstemän som slösar bort våra pengar måste ställas till svars. Exemplet med Garcia visar snarare att du tjänar på att slösa: missköter du dig riktigt illa kan du få mer än en halv miljon skattekronor.

Så ska det naturligtvis inte vara. Faktum är att människor alltid kommer att bry sig mycket lite om pengar som tillhör andra som spenderas på andra än en själv. Då krävs att vi har kontrollsystem för ansvarsutkrävande så att kommunala och regionala tjänstemän inte ska upprepa liknande slöseri gång, på gång, på gång, på gång …

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons