Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Petter C Larsson: Våga säga ifrån på bussen och tåget

Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 19 december 2023
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Petter C Larsson
Petter C LarssonFoto: Peter Ottosson

Simon & Garfunkel sjöng i sin hitlåt Sound of Silence att mörkret i samhället gömmer sig i ljudet av människors tystnad och att tystnaden sprider sig som en cancer i samhället.

Dagens krönika är personligare än vanligt och är en uppmaning till dig som vill säga ifrån och bidra till ett tryggare samhälle men i stället förblir tyst.

Annons

I en tid då skuggor av rädsla och osäkerhet breder ut sig i vårt samhälle, blir det allt viktigare att diskutera konsekvenserna av tystnad. Denna tystnad är inte bara en frånvaro av ljud utan en markör för vår gemensamma rädsla och osäkerhet.

När vi möter en stökig situation på bussen eller tåget, är det inte bara oron för vad personen kan göra som plågar oss, utan också osäkerheten kring hur situationen kan utvecklas om vi säger ifrån. Denna rädsla har enligt mig lett till en tystnadskultur som hotar att underminera våra sociala normer och vår känsla av trygghet.

Det är viktigt att vi förstår att denna tystnad inte bara är en individuell handling utan en kollektiv företeelse som stärker känslan av maktlöshet och passivitet och det är farligt på riktigt. Genom att inte agera, tillåter vi ett mörker att sakta krypa in i våra samhällens hjärta, där oordning och respektlöshet kan slå rot. Det händer att jag befarar att detta redan skett.

Men vi måste vara medvetna om att tystnad inte är vårt enda alternativ. Vi har möjligheten, och jag skulle vilja påstå, skyldigheten, att ta personlig ställning och agera för det som är rätt.

Att säga ifrån bör inte ses som en riskfylld handling, utan snarare som ett uttryck för civilkurage och socialt ansvar. Vårt samhälle är uppbyggt på principer kring respekt, säkerhet och gemenskap. När dessa principer hotas, är det upp till var och en av oss att försvara dem. Detta betyder inte att vi ska utsätta oss själva eller andra för fara, utan att vi ska hitta sätt att ansvarsfullt och effektivt hantera situationer som kräver vårt ingripande. Detta behöver vi som samhälle hitta tillbaka till.

Vi bör också vara medvetna om att det finns många kapabla och modiga individer bland oss. Dessa personer, som kanske inte är poliser eller väktare, har ändå förmågan att göra skillnad. Genom att stötta och uppmuntra varandra kan vi bygga en gemenskap där civilkurage uppmuntras och värderas. Det är genom modiga handlingar och stöd som vi kan bekämpa mörkret och återinföra ljuset i våra samhällen.

Denna krönika är därför en uppmaning till handling. Till dig som funderar på att säga ifrån men tvekar – ditt mod är viktigt i kampen mot mörkret och icke-acceptabelt beteende i vårt samhälle. Genom att stå upp för det som är rätt, enskilt eller som en del av en grupp, bidrar du till att skapa en tryggare och mer medmänsklig vardag.

Så nästa gång du möter en situation där du kan göra en skillnad, kom ihåg att ditt val att säga ifrån är mycket mer än en isolerad handling. Det är en del av en större rörelse mot ett ljusare och mer hoppfullt samhälle. Kliv fram och säg ifrån. Det är inte bara ok, det är nödvändigt.

Annons
Annons
Annons
Annons