Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Vad tycker Sveriges knypplare om Nato?

Svenska Freds tycker inte att vi har ”hunnit prata” om Nato. Men är det någon som har fått prata så är det Svenska Freds. Aldrig förr har väl en så otroligt liten organisation fått berätta om sin ståndpunkt för så många på bästa sändningstid.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 13 juli 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Fler medlemmar i Hemslöjden än i Svenska Freds.
Fler medlemmar i Hemslöjden än i Svenska Freds.Foto: ERIKA OLDBERG / TT

Med tanke på hur många gånger Svenska Freds vid det här laget har framträtt i media, inte minst i opartiska public service, måste det ju vara en jätteorganisation. Men jag blir inte förvånad om du som läser det här över huvud taget inte känner någon som är med i Svenska Freds.

För det enorma mediala genomslaget till trots samlar de omkring 10 000 medlemmar. Är det många eller få?

Annons

Ja, hur långt är ett snöre? Men vi kan ju jämföra lite med andra organisationer.

Sveriges Schackförbund har, enligt egen utsago, cirka 40 000 medlemmar. Det är alltså fyra gånger mer sannolikt att du känner någon som är engagerad i den svenska schackrörelsen än i Svenska Freds.

Det är också mer sannolikt att du känner någon som är organiserad i en hemslöjdsförening än i Svenska Freds. Föreningarna som utgör Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund har 14 000 enskilda medlemmar.

”Sverige har alltså betydligt fler organiserade knypplare, slöjdare och hemvävare än organiserade fredsvänner i Svenska Freds.”
Anders Gustafsson

Sverige har alltså betydligt fler organiserade knypplare, slöjdare och hemvävare än organiserade fredsvänner i Svenska Freds.

Hemvärnet, för att ta ett tredje exempel, engagerar cirka 20 000 svenskar. Med tanke på den viktiga insats de gör när det kommer till försvaret av Sverige kan man tycka att de borde ha mycket intressant att säga om Nato. Men när fick de komma till tals i frågan?

Ett budskap Svenska Freds nu torgför som invändning mot ett svenskt medlemskap i Nato är att ”vi har inte hunnit prata om vad det innebär för Sverige att gå med i en kärnvapenallians”.

Men Svenska Freds har onekligen hunnit prata.

Häromdagen delade organisationen ut en serietidning (!) på Södermalm (!) som man tagit fram apropå Nato. Givetvis bevakades jippot på plats av SVT. Även i Kulturnyheterna i SVT har Svenska Freds serietidning bevakats stort (SVT den 12 juli). En av tecknarna menar att serietidningen är ”en visuell hämnd mot regeringen och stora delar av media som har kört över oss i fredsrörelsen”.

I anslutning av årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina fick Svenska Freds lägga ut texten vitt och brett i SVT. Det var en riktig floskel-kavalkad som bjöds SVT-tittarna – utan en enda kritisk motfråga från SVT-journalisten (SVT den 27 februari).

Och när inte Svenska Freds har fått torgföra sina åsikter så har de fått gråta ut om hur jobbigt det är att få kritik, som i Svenska Dagbladets snyftreportage om ”kvinnorna i Svenska Freds” (SvD den 25 mars 2022).

Nej, om någon har fått tillfälle att prata om Nato och Sveriges förhållande till Ukraina så är det Svenska Freds. En organisation som alltså utgör en mycket mindre del av det svenska civilsamhället än hemslöjdarna och schackspelarna.

Annons
Annons
Annons
Annons