Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vad än riks har gjort för Ronneby är det för lite

Alla som har följt konflikten i Ronneby förstår säkert, att detta har gått för långt för att lösas på det lokala planet.
Ledare • Publicerad 19 april 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Följdverkningarna blir att ett helt stadshus är i det närmaste blockerat i sitt arbete.
Följdverkningarna blir att ett helt stadshus är i det närmaste blockerat i sitt arbete.Foto: Johanna Rundgren

Det blåser upp till ny storm i Ronneby. Eller rättare sagt, situationen som briserade i medierna för en månad sedan har inte fått någon lösning ännu. Följdverkningarna blir att ett helt stadshus är i det närmaste blockerat i sitt arbete.

Mycket har sagts och skrivits om det som händer: Om Roger Fredrikssons sätt att vara eller inte vara, om Sara Blixts roll, om hemliga möten eller inte hemliga möten, om resor där det intagits alkohol inom eller utanför arbetstid. Det är en förfärlig situation för alla involverade. Och till det kommer att liberala ungdomsförbundet kräver att Roger Fredriksson avgår.

Annons

En sak står klar. Situationen måste redas ut, omedelbart. Tidigare har vi kommenterat konflikten (eller konflikterna, för de verkar vara flera) med att återverkningarna på politiken i Blekinge är stora, eftersom sammanhangen här är små och många sitter på samma poster. Det som händer på ett ställe får därmed återverkningar i hela partiorganisationen. Det återverkar dessutom inte bara på Moderaterna, utan även andra partier som sitter i samarbete med Moderaterna i Ronneby stadshus.

Moderaterna på riksplanet har konsekvent tigit om det som händer. Men i P4 Blekinge citeras nu Moderaternas biträdande partisekreterare Karin Juhlin. Hon sitter med ansvar för utveckling och organisation i partiet och är även adjungerad till partistyrelsen. Juhlin menar att de kvinnor som har varit mest i fokus har erbjudits samtalsstöd och vägledning, men att de också faktiskt har tackat nej till vissa förslag som partiet har erbjudit.

Alla som har följt konflikten i Ronneby förstår säkert, att detta har gått för långt för att lösas på det lokala planet. Konflikten är för infekterad och sårig för det, och för många är involverade, om inte sakligt, så känslomässigt. Det krävs att någon utifrån ingriper för att bringa ordning i den kaotiska situationen.

”Det krävs att någon utifrån ingriper för att bringa ordning i den kaotiska situationen.”

Partistyrelsen på riksplanet har en möjlighet att intervenera. Hittills har riks dock konsekvent tigit utåt. På ”vanliga” arbetsplatser (bortom politiken) är man också förtegen om arbetsplatsärenden, för att skydda enskilda involverade. Men detta kan man konstatera: Vad än riks säger att de har gjort för att hjälpa upp situationen i Ronneby, har det uppenbarligen varit helt otillräckligt.

Resultatet är att människor blir lidande, en arbetsplats blir lidande - och inte minst, bilden av politiken och det politiska livet blir lidande ute bland medborgarna. Det är väldigt allvarligt. Här krävs det krafttag. Sätt in all den hjälp som behövs - omedelbart.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons