Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karin Pihl: Ut ur EU med BoJo

Nu är det klart: mannen med den yviga frisyren blir partiledare för Tories och Storbritanniens premiärminister.
Karin Pihl
Publicerad 23 juli 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Den tidigare London-borgmästaren och utrikesministern blir ny premiärminister i Storbritannien.
Den tidigare London-borgmästaren och utrikesministern blir ny premiärminister i Storbritannien.Foto: Frank Augstein

Boris Johnson, denna karismatiske, kontroversielle och retsamme politiker, var favorittippad som Theresa Mays efterträdare. På tisdagseftermiddagen offentliggjordes resultatet av partiledaromröstningen i Torypartiet.

Men BoJo, som han kallas, är inte populär i alla läger. Flera ministrar i regeringen meddelade tidigare att de tänkte hoppa av om Johnson skulle bli vald. Andra älskar honom – inte minst de väljare som lämnat Torypartiet för den förre Ukip-ledaren Nigel Farages nystartade Brexitparti.

Annons

För omvärlden är den tidigare utrikesministern Boris Johnson kanske mest känd som den spexige stojaren, han som under sin tid som borgmästare i London fastnade hängandes i en linbana samtidigt som han viftade med brittiska flaggor. Johnson är också berömd för sina elaka, ofta humoristiska kommentarer om allt mellan himmel och jord. Vid ett flertal tillfällen har han fått det hett om öronen eftersom han tar lite lätt på det här med sanning. För Johnson verkar det ibland vara viktigare att en historia är rolig, än att den är sann.

Och nu ska han alltså leda Storbritannien ut ur EU. Till skillnad från sin företrädare Theresa May var Johnson anhängare av att lämna den europeiska unionen och kampanjade aktivt för Brexit. Många befarar att risken för ett avtalslöst Brexit kommer att öka när Johnson tar över Mays plats vid förhandlingsbordet. Själv verkar han ta hyfsat lätt på de problem som följer i det brittiska EU-utträdets spår.

Men enkelt lär det inte bli. Den 31 oktober ska Storbritannien lämna EU. Johnson har lovat att det ska ske, även om landet inte får till ett avtal. Och den risken finns: Johnson är inte nöjd med det avtal som Theresa May lyckades få till stånd med EU, men som röstats ner av det brittiska parlamentet. Den tillträdande premiärministern vill förhandla fram en ny överenskommelse. Men från EU:s sida är det kalla handen. Inom Torypartiet finns dessutom starka röster som varnar för att näringslivet skulle ta stryk av ett avtalslöst Brexit.

Boris Johnson är dock mer än en retsam lustigkurre. I grund och botten är han en intelligent och klarsynt person. Om det räcker för att ta Storbritannien ut ur EU utan att splittra sitt parti i två är dock inte säkert.

Annons
Annons
Annons
Annons