Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Testa gårdsförsäljning för att rädda mikrobryggerierna

Det är ingen underdrift att påstå att krog- och restaurangbranschen har det tufft. Många restauranger står tomma, hyror kan inte betalas och personal avskedas eller permitteras. Men problemet stannar inte där. Alkoholleverantörerna förlorar också en stor del av sin marknad.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 8 april 2020
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Under 2018 röstade en majoritet i riksdagen ja till att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.
Under 2018 röstade en majoritet i riksdagen ja till att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta har även drabbat bland annat Blekinges största mikrobryggeri Brygghus 19. Folk är inte ut och äter och dricker på krogar och restauranger som tidigare.

I och med coronakrisen beslutade dessutom Systembolaget den 20 mars att stoppa all kundförsäljning av “Lokalt och småskaligt”. Som bekant har Systembolaget monopol på svensk alkoholmarknad, och producenterna som ingick i denna kategori fick således i princip totalt försäljningsstopp. Men det blev ramaskri och den 24 mars öppnade Systemet återigen upp för att sälja lokal och småskalig alkohol. Men enligt riksdagsledamoten Johan Hultberg (M), som skrivit en motion i frågan, kan Systembolaget återigen komma att stänga försäljningen för mikrobryggerier om personalbristen blir för stor.

Annons

Frågan om gårdsförsäljning har således sällan varit så aktuell. Nu handlar det om många mikrobryggeriers, vinleverantörers och producenter av alkoholhaltiga dryckers överlevnad.

Under 2018 röstade en majoritet i riksdagen – bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna –för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Men sedan dess har det gått trögt. Det finns inget intresse från regeringens sida att driva frågan. De hänvisar i stället till en ny “utredning” (inte omöjligt för att förhala processen ytterligare).

Hultberg föreslog i sin motion att öppna upp för en testperiod av gårdsförsäljning under coronakrisen för att rädda kvar många företag. Det är en utmärkt idé. Men socialminister Lena Hallengren (S) har sagt nej. Socialdemokraternas ovilja att öppna upp för gårdsförsäljning bottnar i att folk sägs konsumera mer alkohol när tillgängligheten blir större. Men frågan är om alkoholkonsumtionen – genom att tillåta gårdsförsäljning – skulle öka eller om den snarare skulle förändras? Öl från mikrobryggerier tenderar att vara lyxigare, dyrare och ofta godare. Det är knappast sådant som folk super sig fulla på. Genom gårdsförsäljning kanske folk väljer bort dunken med sockrat Umbalavin, och i stället väljer två goda hantverksöl till middagen.

“Det är konstigt att man inte tar tillfället i akt och testar nu. Det åligger ju regeringen att ta fram en lösning, riksdagen har röstat för gårdsförsäljning” påpekar Johan Håkansson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier (Beernews den 6 april).

Det ligger något schizofrent i sossarnas inställning till gårdsförsäljning. Det finns en socialdemokratisk tilltro till det svenska ”folkvettet” när det kommer till att inte röra sig ute, och skydda sig själv för att inte sprida en dödlig smitta vidare. Men det tycks finnas noll tilltro till folkvettet när det kommer till gårdsförsäljning. Där måste absolut strängaste centralstyrning till, annars riskerar svenska folket att hemfalla åt alkoholism.

I dag går flera mikrobryggerier på knäna. När coronakrisen är över och vi kan gå till Systembolaget vore det oerhört sorgligt om hantverksölet var borta. Är det inte dags för sossarna att släppa på sitt rigida alkoholmonopol nu?

Annons
Annons
Annons
Annons