Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Systembolaget är inte Guds gåva till folket, KD

Att tillåta gårdsförsäljning – fast bara om man uppfyller en mängd krav – innebär naturligtvis i många fall att försäljningen inte tillåts alls.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 25 maj 2024
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Varför inte uppmuntra svenskar att dricka lokalproducerade produkter från en granngård?
Varför inte uppmuntra svenskar att dricka lokalproducerade produkter från en granngård?Foto: Lena Ehring

Ett nytt förslag om gårdsförsäljning är på gång, ett som inte ska riskera alkoholmonopolet. Det (och folkhälsan) har varit den stående invändningarna under alla år som frågan om gårdsförsäljning har diskuterats.

Problemet med att tillåta gårdsförsäljning är hur det ska jämkas med EU-lagstiftning om fri konkurrens. Genom gårdsförsäljning skulle utländska handlare diskrimineras.

Annons

Men Sverige är det enda landet i Europa som inte tillåter försäljning av alkohol i butiker och på gårdar. I exempelvis Finland har man både Systembolagets motsvarighet “Alko” men man tillåter även gårdsförsäljning av vissa typer av alkoholhaltiga drycker. Där får man även köpa starköl och cider i vanliga butiker. Och trots gårdsförsäljning har Alko behållits intakt och alkoholkonsumtionen har till och med minskat bland finnar.

Så varför går det så trögt i Sverige?

Egentligen handlar det varken om Systembolaget eller EU-regleringar. Det handlar om politisk vilja. Och den politiska viljan finns inte, åtminstone inte bland vissa av de styrande.

Socialdemokraterna har länge varit motståndare men har öppnat upp för gårdsförsäljning av vin, sprit och öl – via Systembolaget! Deras aversion handlar med största sannolikhet i grunden om att gårdsförsäljningen i sig innebär något som staten inte längre har full kontroll över.

Men även Socialdepartementet med Kristdemokraternas Jakob Forssmed, tycks vilja sätta käppar i hjulet. För KD:s del handlar tveksamheterna kring gårdsförsäljning sannolikt mer om moraliska pekpinnar och deras koppling till nykterhetsrörelsen.

Gemensamt är dock att båda partier inte tycks anse att vuxna människor själva ska ha möjlighet att bestämma över sin alkoholkonsumtion.

När man hör Forssmed i SVT Agenda (den 19 maj), låter det dock som att gårdsförsäljningen kommer att bli tillåtet. Men inte utan en rad restriktioner. Det har tidigare exempelvis läckt uppgifter om att det nya förslaget innebär att alla försäljare måste ta konsumenterna på en betald “rundtur”, att den som ska sälja alkohol måste odla sin egen spannmål samt en maxgräns på 15 procent alkohol i dryckerna.

”Allt färre super sig redlöst fulla och alkoholkonsumtionen har minskat de senaste femton åren.”

Men att tillåta försäljningen – fast bara om man uppfyller mängder av krav – innebär naturligtvis i många fall att försäljningen inte alls tillåts.

Detta trots att svenskarnas alkoholvanor har förändrats dramatiskt. Allt färre super sig redlöst fulla och alkoholkonsumtionen har minskat de senaste femton åren. Däremot har vi blivit mer som på kontinenten. Fler dricker ett glas vin till maten. Varför då inte uppmuntra svenskar att dricka lokalproducerade produkter från en granngård, snarare än att köpa utländskt från Systembolaget?

Gårdsförsäljning skulle öka turismen på många platser, inte minst till Blekinge. Det skulle leda till fler jobb och ökad tillväxt och det hade framför allt varit oerhört viktigt för landsbygdsutvecklingen.

Annons

Det finns dessutom en enorm efterfrågan på lokalproducerat öl och vin. Det vittnar inte minst den explosionsartade ökningen av gårdar som tillverkar produkterna. I dag har Sverige cirka 700 dryckestillverkare, främst öltillverkare men även vin- cider- och spritproducenter.

I grund och botten handlar det inte om lagstiftningen, det handlar om KD:s moraliserande syn på alkohol. Och det handlar om att många fortfarande anser att Systembolaget är Guds gåva till svenskarna. Men även Jesus drack lokalproducerat vin.

Annons
Annons
Annons
Annons