Sturkö mitt i världshistorien

Ledare Artikeln publicerades
BLT, 12 april 1917: Dygnet innan Lenin reser genom Sverige, landar fem ryska båtflyktingar landar på Flakskär, öster om Sturkö, Karlskrona. De åker vidare mot Stockholm dagen efter.
Foto:Sylvia Asklöf Fortell
BLT, 12 april 1917: Dygnet innan Lenin reser genom Sverige, landar fem ryska båtflyktingar landar på Flakskär, öster om Sturkö, Karlskrona. De åker vidare mot Stockholm dagen efter.

I vår är det 100 år sedan ryska revolutionen. Den blodiga omdaning vilken födde det kommunistiska Sovjet och som sedan formade så mycket av 1900-talets historia. Vi följer i revolutionens spår på ledarsidan, och skildrar delar av vad BLT skrev under den dramatiska perioden för exakt hundra år sedan. Det här är sista delen.

Ibland får vi kritik på den här ledarsidan för att vi ägnar oss åt att kommentera utrikespolitik: Musen som röt.

Tsaren läste givetvis inte de spaltmeter som BLT skrev om honom, hans regim och förfallet av hans land under vårvintern 1917. Lika lite som Vladimir Putin och Sergej Lavrov bryr sig om vad vi skriver i dag.

Men det var heller inte därför tidningen skrev om revolutionen. Detta var omvärldshändelser lika omvälvande som Berlinmurens fall och Sovjets sammanbrott i vår tid.

  Det var viktigt för Blekinge att ta del av. Inte minst, när det en morgon i mitten av april, plötsligt anlände ryska båtflyktingar till Sturkö i Karlskrona skärgård.

  När jag bläddrar mig fram genom de gamla tidningarna från 1917, så sköra i kanterna att de faller sönder i mina fingrar, är det ofattbara tydligt. Tsaren, symbolen för en hel världsordning, är borta. Finland slår sig fritt.

  Den 31 mars rapporterar tidningen om hur bönder plundrar och bränner adelns gods inne i Ryssland.

  Här hemma tvingas Hammarskjölds regering att avgå till följd av den usla livsmedelspolitiken. Den 27 april sker till och med allvarliga gatuupplopp i Karlskrona till följd av matbristen.

  Vad får två länder att följa två så lika men ändå olika förlopp?

  Hur inskränkt vi med vår blick än kan tycka att dåtidens svenska samhälle var ska man ha detta klart för sig: Sverige var friare än vi ofta tror. Människor var inte saker att äga, de var individer att utveckla.

  I Ryssland var skiljelinjen mellan staten och det privata ägandet otydlig. Nikolaj ägde enorma lantegendomar, ägde i princip landet.

  Människor var ägodelar. Bara lite drygt 50 år tidigare hade livegenskapen avskaffats. Även om vissa tsarer var mer benägna på reformer än andra, fick Ryssland sin första formaliserade konstitution först 1905.

  Nikolajs ångest över att få ett folkvalt parlament på halsen var påtaglig. Han tyckte han svek sina framtida ättlingar.

  I april fick Blekinge sin del av dramatiken på andra sidan Östersjön. Dygnet innan Lenin passerar genom Sverige mot Stockholm och vidare mot ryska gränsen, händer detta:

  BLT 12 april 1917: "Vid 6-tiden i går morse landade en liten segelbåt vid det öster om Sturkö liggande Flakaskär och i båten befunno sig fem män, vilka uttröttade och genomvåta skyndade upp i ett av de få på ön befintliga fiskarboningarna (...)”

  Det är ryska flyktingar från kriget i Tyskland. De talar engelska och tyska, och är pratsamma om det mesta, men vägrar tala om något hur flykten har gått till. De bor på hotell Storkällaren inne i staden och vägrar i förhör uppge några detaljer om varför de flytt. När de åker med tåget från Karlskrona dagen därpå, för att åka till Stockholm, klockan 14.20, väcker de stor uppmärksamhet.

  BLT 13 april 1917: ”På Landbrogatan kunde man konstatera allmän uppmärksamhet och från en och annan affärsdörr bekikades transporten av kunder och handlare (...)”

  På tågstationen i Karlskrona blir uppståndelsen så stor att människor måste fösas undan för att ryssarna ska kunna komma ombord på tåget. Samma dygn befinner sig Lenin i Stockholm och köper sin kostym på PUB. Så binds Blekinge och den ryska historien samman. För Sverige blev 1900-talet en guldålder. För Sovjet väntade ett århundrade av mer terror.

  Den ryska revolutionen bröt ut som reaktion på vanstyre, krig och hunger. Men tsaren följdes snart av nya tsarer, med samma syn på människor som ägodelar som de gamla tsarerna hade haft.

  Hundra år efter den ryska revolutionen, sitter han numera i Moskva. Han bara råkar vara från St. Petersburg.