Stoppa Nato och krigsövningen Aurora?

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Björn Larsson Rosvall

Budskapet i rubriken lär nog inte ha undgått någon läskunnig vid det här laget. Olika varianter har, trots flera rena faktafel, spridits av enskilda personer, organisationer, politiker och public service de senaste veckorna. Att just public service indirekt bidrar till spridningen av mer eller mindre medvetna faktafel är både allvarligt och oroväckande.

Till att börja med så är det på sin plats att klara ut begreppen. Försvarsmaktsövningen Aurora som nu pågår är ingen Natoövning och det är per definition heller inte någon ”krigsövning”. Det är en svensk övning, med ett antal inbjudna deltagare där allt handlar om att öva Försvarsmaktens olika delar så att vi bättre ska kunna försvara Sverige och landets befolkning om så kommer att krävas en dag. Punkt!

Tyvärr finns det ett antal individer och organisationer som propagerar för att vi inte ska förbereda oss för det värsta tänkbara. Frågan man då måste ställa sig, är vems ärenden man går i stället? Problemet är egentligen inte särskilt stort, eftersom ovanstående klientel utgör en mikroskopisk liten del av Sveriges befolkning. Således inget att bry sig om.

BLT:s ledarsida har tidigare tagit upp det faktum att dessa aktivister borde putsa sina glasögon eftersom man helt och hållet blundar för den ryska militära upprustningen och den nu pågående enorma ryska övningen Zapad som är oerhört mycket större än Aurora och som dessutom alltid omfattas av offensiva landstigningar och luftlandsättningar. Men i den så kallade fredsrörelsens värld är det Ryssland som är offret, och det ryska narrativet sprids och förstärks helt ohämmat.

    Det stora problemet i sammanhanget med dessa aktivister är att public service har gett dem och deras organisationer ett oproportionerligt stort utrymme i artiklar och inslag, vilket har inneburit att man har gett dem en enorm draghjälp med att sprida sitt ensidigt vänstervridna budskap på bästa sändningstid. I sammanhanget kan det vara intressant att notera att SVT under den gångna veckan gick ut med en enkät på webben där man ville ha svar på huruvida SVT var opartiska och trovärdiga. Men enkäten försvann lika snabbt som den dök upp, och något resultat publicerades inte. En sådan åtgärd talar tyvärr sitt eget tydliga språk.

    Men det stannar inte vid detta. Miljöpartiet som i dag sitter i regeringsställning och som därmed har varit med om att fattat beslut om att genomföra försvarsövningen Aurora, står samtidigt som värd för en manifestation mot övningen Aurora. En riksdagsledamot från samma parti kommer att vara talare under en demonstration mot övning Aurora i Göteborg. Än en gång visar man på att Miljöpartiet inte är ett regeringsdugligt parti som tar ansvar för Sverige. Att man genomför dessa aktiviteter tillsammans med bland annat Kommunistiska partiet gör det hela bara än mer sorgligt.

    Som väl är så består Sverige i huvudsak av kloka tänkande individer som förstår att det finns ett omfattande behov att öka vår svenska försvarsförmåga givet det allt mer försämrade omvärldsläget. När försvarsövningen Aurora nu startar så kommer det att vara fler svenska militärer än vanligt synliga både på havet, i luften och runt om i vårt avlånga land. Om du träffar någon av alla dessa människor, som i det yttersta läget är beredda att riskera sitt eget liv för att försvara vårt land och vårt sätt att leva, så ge personen ett handslag och säg tack. Det är en liten insats för dig, men något som skulle betyda mycket för både den enskilde och för vår samlade svenska försvarsvilja.