Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SR: ”Vi lägger inga politiska förslag”

Att ställa relevanta frågor om hur vårdskulden ska betalas kan inte vara vänstervridning, menar Peppe Alfiero, kanalchef P4 Blekinge, i en replik till ledarsidan.
Sveriges Radio vänder sig emot att deras opinionsundersökning om höjd skatt skulle vara opinionsbildning.
Sveriges Radio vänder sig emot att deras opinionsundersökning om höjd skatt skulle vara opinionsbildning.
Foto: Christian Hylse
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Carl-Vincent Reimers skräder inte orden när han ondgör sig över en Novus-undersökning som Sveriges Radio har gjort. Tyvärr innehåller hans ledare en del uppgifter som måste rättas och förtydligas.

Nej, det är inte P4 Blekinge som gjort en undersökning. Det är Sveriges Radios alla lokala P4-kanaler och Ekot-redaktionen som ett år efter pandemins utbrott har låtit intervjua 16 532 svenskar om vaccination och coronaeffekterna.

Det vore klädsamt även för en ledarskribent att ge den bakgrunden för en mer nyanserad bild. Men Reimers verkar inte känna till eller undviker helt att berätta om de andra frågor som ställs i undersökningen kring vaccinationsviljan, semesterplaner och om vaccination ska vara obligatorisk för vissa grupper. I stället fokuseras på frågan om svenskars inställning till att eventuellt betala mer i skatt för att betala vårdskulden. Reimers rasar och menar att SR inte är opartiskt.

"Vi lägger självklart inga politiska förslag, det överlåter vi med varm hand åt Reimers och andra opinionsbildare – men vi ställer frågor."

Att ställa frågor om skatt måste kunna göras utan att beskyllas för att vara ”vänster”. Synen på skatter är en skiljelinje i svensk politik och i SR:s rapportering finns både argument för och emot höjda skatter. Svaren från undersökningen visar också en spännvidd i betalningsviljan från över en krona per hundralapp till inget alls och redovisas utan att vi lägger någon värdering i vad som är bra eller dåligt. Vi vet att frågan om vårdens kvalitet och finansiering alltid rankas som en av de viktigaste av svenska folket. Därmed står den alltid högt på den politiska agendan.

Reimers dundrar på och skriver om ”deras eget påhittade skatteförslag”. Jag utgår från att det är ett effektsökeri eller i alla fall en total missuppfattning om vår roll. Vi lägger självklart inga politiska förslag, det överlåter vi med varm hand åt Reimers och andra opinionsbildare – men vi ställer frågor.

Saklig kritik ska beaktas. Det är också viktigt att debatten om public service förs utifrån fakta. Nya undersökningar visar på fortsatt stort förtroende för oss. Vi klarar vårt uppdrag om att vara opartiska. Och forskningen är tydlig. Det saknas belägg för en ideologisk eller politisk snedvridning i vår rapportering.

Peppe Alfiero, kanalchef P4 Blekinge

Läs mer