Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Snälla Kristersson, stoppa förslaget innan det är för sent

Det är svårt att begripa vad moderater och liberaler håller på med i frågan om könstillhörighet.
Publicerad 2 april 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Ulf Kristersson tycks vara personligt engagerad i frågan.
Ulf Kristersson tycks vara personligt engagerad i frågan.Foto: Thomas Nilsson/TT

I mitten av april ska riksdagen rösta om en ny könstillhörighetslag. Det är Liberalerna och Moderaterna som vill att det ska bli enklare att byta juridiskt kön. Tidigare har åldersgränsen för juridiskt könsbyte legat på 18 år och det krävs en fastställd könsdysforidiagnos. I det aktuella förslaget ska alla ha möjlighet att byta juridiskt kön från 16 år, utan fastställd diagnos.

Förslaget skulle i praktiken ändra samhällets syn på kön: från att betraktas som biologiskt kodat blir det en självupplevd känsla. En manlig sexualförbrytare som identifierar sig som kvinna kommer således kunna sitta i kvinnofängelse och placeras bland sexualbrottsoffer. Män får använda kvinnliga omklädningsrum, de kan placeras i skyddade boenden bland kvinnor och de kan tävla i kvinnosporter.

Annons

Det är en tillbakagång på de kvinnliga privilegier som kvinnorörelsen har kämpat för i decennier.

Och det är svårt att begripa vad moderater och liberaler håller på med. En mängd kvinnoorganisationer, den medicinska professionen, KD och SD är emot förslaget. Socialdemokraterna har utåt sett varit positiva till förslaget men även där är splittringen stor: S-kvinnor, med Annika Strandhäll i toppen, har uppmanat partiet att rösta nej. Och nu visar det sig att även en majoritet av den moderata riksdagsgruppen är emot förslaget. I Aftonbladet (den 20 mars) menar en M-källa att så många som 80 procent (!) är emot det.

Så varför driver de det? Ja, dels tycks Ulf Kristersson vara engagerad i frågan: “Han var tydlig med att det var väldigt viktigt för honom personligen att detta drivs igenom”, säger en M-källa.

Ett argument är också att stärka friheten för transpersoner. Det betraktas kort sagt som en “frihetsreform”, likt homoäktenskap. Men homoäktenskap syftade till att ge alla samma rättigheter. Könstillhörighetslagen handlar om att ge en minoritet vissa särrättigheter, på bekostnad av kvinnors rättigheter. Förslaget riskerar också att få stora konsekvenser för de barn och unga som berörs.

Men förslaget är även en fantastisk möjlighet för kriminella. Genom att ändra kön, ändras också personnumret, och man kan på så vis försvinna från polisens radar. En dömd pedofil kan byta juridiskt kön till kvinna, det tidigare personnumret försvinner, och kan därefter söka jobb på en förskola utan att spåras.

”Som bekant existerande knappt personer med könsdysfori innan 2010.”

I en remiss från Svenska Läkarförbundet påpekas dessutom att förslaget riskerar att förstärka känslan av könsdysfori. Att byta juridiskt kön kan blir ett steg på vägen mot att kirurgiskt korrigera könet. Som bekant existerande knappt personer med könsdysfori innan 2010. Men på senare år (kanske i och med sociala mediers intåg?) har antalet personer som diagnostiseras med könsdysfori exploderat. Och även här handlar det främst om unga kvinnor, varav en majoritet har någon form av psykiatrisk diagnos.

Förslaget bottnar dessutom i en direkt vetenskapsfientlig syn. Kön är i högsta grad biologiskt. Det är inte självupplevt.

Moderaterna, och Ulf Kristersson, kommer att förlora enormt om förslaget går igenom. Och det kommer att leva kvar i minnet. Att debatten om könsidentiteter som transrörelsen (som inte nödvändigtvis består av transpersoner) har drivit i USA nu importeras till Sverige, är en katastrof.

Snälla moderater, dra tillbaka förslaget innan det är för sent.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons