Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Slutet för öppet styrelsemöte

Regionstyrelsen har beslutat att stänga sina möten för allmänhet och press. Vad är det för signaler att skicka egentligen?
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Krönika • Publicerad 15 mars 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Sophia Ahlin (M), Robert Lindén (SD).
Sophia Ahlin (M), Robert Lindén (SD).Foto: Christian Hylse

Under många år var regionens – dåvarande landstingets – styrelsemöten öppna för allmänheten. Det blev så efter landstingskrisen 2011, när styrelsen inte beviljades ansvarsfrihet. Det beslutades att mötena skulle vara öppna för att stävja något av den kritik som framförts mot styrelsens arbete. Det ledde till att vi i pressen kunde sitta med och lyssna på vad som sades. En klok åtgärd. Det var dessutom mycket lärorikt. Men med Sverigedemokraterna vid rodret är det slut med det.

Nej, det tillhör inte vanligheterna att styrelsemötena är öppna, och det var ovanligt då också. Men Sverigedemokraternas åtgärd väcker verkligen frågor. Robert Lindén (SD), nuvarande ordförande, hävdar att det handlar om sekretess och säkerhet, närmare bestämt risken för cyberattacker, menar Lindén.

Annons

Vän av ordning undrar om det varit någon incident kring detta som inte har kommit till allmänhetens kännedom? Det vore viktigt att veta det. Men vad skulle en besökare på ett styrelsemöte kunna göra som man inte kan göra hemifrån, om det nu finns en rädsla för cyberangrepp? Det förefaller sannerligen långsökt.

”Men vad skulle en besökare på ett styrelsemöte kunna göra som man inte kan göra hemifrån, om det nu finns en rädsla för cyberangrepp?”

Vad gäller sekretessen är jag än mer undrande. I regionstyrelsen avhandlas sällan sekretessärenden, och om sådana ärenden kommer upp kan man ju alltid skicka ut press och de åhörare som, mot förmodan, är intresserade av att lyssna. Min erfarenhet från alla de år jag suttit på styrelsemötena är, att det ytterst sällan varit med någon utifrån. Vid något enstaka tillfälle har personal lyssnat.

Borde inte regionstyrelsen i stället vara intresserad av att förbli transparenta, särskilt i dessa tider? Vad är det för signaler att skicka egentligen, att stänga styrelsemötet, efter så många år av öppenhet? Visserligen har botten har gått ur regionens ekonomi. Så det är såklart bekvämt att kunna sålla informationen.

Men inte gör det demokratin någon tjänst, inte!

Annons
Annons
Annons
Annons