Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Skydda lärarna - väck fler åtal!

Numera genomförs övningar i svenska skolor kring det som kallas PDV, pågående dödligt våld. Ett tecken på hur illa det står till.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Krönika • Publicerad 15 mars 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lärare drabbas av våld. Samhället måste möta deras utsatta situation.
Lärare drabbas av våld. Samhället måste möta deras utsatta situation.Foto: Patric Söderström

Nu väcks åtal mot den man som i maj förra året gick in på Väggaskolan i Karlshamn och började bråka med en lärare under ett nationellt prov. Läraren avvisade mannen och det slutade med att läraren drogs ut ur klassrummet. En ytterst obehaglig händelse som visar på en bristande respekt för skolan, för läraren och för klassrummet.

Tyvärr rapporteras det alltför ofta om liknande fall runt om i Sverige. I januari skrev Vi Lärare om ett fall i Skåne där en rutinerad lärare ingrep mot en 16-årig elev som bar sig illa åt mot en funktionsnedsatt elev. Det utbröt handgemäng och 16-åringen dömdes till dagsböter för hot mot tjänsteman. I september rapporterade P4 Stockholm om hur en kvinnlig lärare blev så misshandlad att polis och ambulans fick tillkallas.

Annons

Regeringen presenterade under torsdagen en nationell brottsförebyggande strategi för att skola och socialtjänst ska göra mer för att förhindra att unga blir kriminella. Men hur vill regeringen förhindra att skolan och dess anställda drabbas av kriminalitet? Vem skyddar lärarna?

Resultatet av utvecklingen har blivit att skolor under senare år har beslutat sig för att till exempel införa passerkort, och förbereda sig för allvarligare attacker. Framför allt görs numera övningar kring det som brukar kallas PDV, pågående dödligt våld - ett allvarligt tecken på hur illa det står till. Det som för några årtionden sedan betraktades som amerikanska fenomen, har kommit hit.

”Framför allt görs numera övningar kring det som brukar kallas PDV, pågående dödligt våld.”

Det är viktigt att överfall på lärare leder till åtal. Skolan är ytterst en representant för samhällets goda auktoritet. Lärarna måste skyddas och stöttas i sin yrkesutövning!

Annons
Annons
Annons
Annons