Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skydda de som ska skydda oss!

Blåljuspersonalens arbetsmiljö har länge varit diskuterad. Det har ibland varit rent irriterande att se hur långsamt kvarnarna malt i den här frågan.
Ledare • Publicerad 10 juli 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

I början av juli lämnade regeringen i uppdrag till Socialstyrelsen att kartlägga hur ambulanspersonalen kan få ett bättre skydd i sitt arbete.

I Kalmar har ambulanspersonal börjat använda skottsäkra västar. I ett inslag i april i år vittnar en ambulanssjuksköterska i om sin oro, och att hon varit i många situationer där hon önskat att hon tillgång till väst. Redan i december 2022 inskaffade Region Uppsala västar till sin personal.

Annons

Att vara blåljuspersonal har aldrig varit ett lätt jobb. Ambulanspersonal jobbar i extrema miljöer, där det ständigt sker olyckor och brott. Men att därtill behöva hantera risken för att själv bli skadad, eller att utrustning blir vandaliserad, ja då krävs det att arbetsgivaren klarar av att matcha behovet.

”I Kalmar har ambulanspersonal börjat använda skottsäkra västar.”

Blåljuspersonalens arbetsmiljö har länge varit diskuterad. Det har ibland varit rent irriterande att se hur långsamt kvarnarna malt i den här frågan. I början av 2020 infördes dock rejält strängare straff för de som stör blåljuspersonalens arbete. Det var innan gängkrigen bröt ut på allvar, men redan då märkte personalen i fält hur våldet kring dem eskalerade.

Maxstraffet för sabotage enligt ”normalgraden” är nu fyra år i fängelse. Om brottet är grovt kan det ge upp till livstid. Det finns domar enligt den nya lagen. I juni 2023 dömdes en person för att ha hotat ambulanspersonal, till ett år och fyra månaders fängelse.

Socialstyrelsens uppgift nu blir att kartlägga vilka verktyg som behövs för att säkra arbetsmiljön, specifikt för ambulanspersonal. Samverkan ska ske med bland andra Polismyndigheten, Arbetsmiljöverket, SOS Alarm och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Arbetet ska vara klart i slutet av maj, nästa år. Uppdraget är ett led i regeringens bredare arbete med att trygga offentliganställda mot hot, våld och trakasserier.

Det är sorgligt att utvecklingen har kommit hit. Det hade varit långt bättre om föregående regeringar hade förmått att vara mer proaktiva och agera snabbt, istället för att komma sättande med åtgärder långt efter att krisen brutit ut. Men nu är vi där vi är och om vi ska ha ett fungerande skydd i samhället, krävs det att samhället också förmår att skydda dem som ska skydda oss.

Det är helt enkelt grundläggande.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons