Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Skamlig händelse som ytterligare fläckar Ryssland

I ett annat land hade Alexej Navalnyj varit president.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Publicerad 16 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Navalnyj är död.
Navalnyj är död.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så kom då beskedet som många av oss fruktat. Den ryska fångvården meddelade under fredagen att den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj har dött i fångenskap. Han var dömd till ett långt fängelsestraff och vistades i ett av Rysslands hårdaste fängelser, norr om polcirkeln. Det uppges att han mådde illa vid en promenad och föll död ned på platsen.

Navalnyj följer därmed i spåren av så många politiska motståndare till diktatorn Vladimir Putin, och i spåren av andra dissidenter i historien. Han har under lång tid varit en nagel i ögat på det ryska ledarskiktet, och han var medveten om i vilken skugga han levde. Jag är inte naiv, brukade han säga. Jag vet vad det här kan kosta mig.

Annons

Vi var många som hoppades, men ändå inte riktigt trodde på, att han skulle ha fel. Det hade han såklart inte. Han visste vad Putin går för.

I annat land hade Alexej Navalnyj varit en given presidentkandidat, eller kanske till och med president. 2012 ledde han stora demonstrationer mot tjuveriet i Ryssland och myntade slagorden Putin - vor (Putin är en tjuv) och under demonstrationerna kunde man höra Rossia bez Putina (Ryssland utan Putin) skanderas. Vem minns inte PR-kuppen då han släppte sin film om Putins groteska lyxpalats vid Svarta havet?

Det är bara några år sedan, men så länge sedan det verkar nu.

Alexej Navalnyjs död i fångenskap är en skamlig händelse som ytterligare fläckar det ryska ledarskiktet. Ett fruktansvärt brott av den ryska regimen, som utrikesminister Tobias Billström uttrycker det.

Ledarskapet i Kreml passar bara på ett ställe: bakom lås och bom.

Annons
Annons
Annons
Annons