Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sexköp borde ge mer än villkorlig dom

Glappet mellan personlig moral och lag avslöjar en hel del om vårt samhälle och vilka normer som styr det.
Publicerad 30 januari 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Bordellen i Kristianstad.
Bordellen i Kristianstad.Foto: Polisen

Just nu pågår en rättegång i Kristianstads tingsrätt, vilken involverar hundratals sexköpskunder. Härvan har kopplingar till Blekinge. På en massagesalong har kvinnor sålt sexuella tjänster. Interiörerna är motbjudande: rapporter om sperma på väggar och golv, övervakningskameror som oavbrutet filmat inne i salongen. En ständig trafik av män som kommer och går i lokalerna, ibland hel- eller halvnakna, ibland med sexleksaker. Samtidigt har en kvinna skott sig grovt på affärerna. Polisen har beslagtagit väskor, klockor och annat för hundratusentals kronor.

Den svenska sexköpslagen trädde i kraft 1999 och var då kontroversiell både i Sverige och ute i Europa. Den innebär kortfattat att det är lagligt att sälja sex, men inte att köpa. Detta för att kvinnor som säljer sex inte ska betraktas som kriminella, men att kunderna är att betraktas som förövare.

Annons

Varje gång en bordellhärva av typen den i Kristianstad uppdagas, påminns man om varför sexköpslagen existerar - och varför den måste finnas. Detta handlar om kvinnor som på löpande band tvingas att ta emot kunder och driva in pengar till någon som skamlöst skor sig på deras utsatthet. Det är motbjudande.

Runt de år då sexköpslagen trädde i kraft, diskuterades ett nytt begrepp i sexhandelsindustrin: trafficking. Unga flickor, mesta delen från det fattiga och nyligen befriade östra Europa, lurades att åka utomlands för att under förespegling jobba med arbeten som städning och barnpassning. I stället hamnade de i händerna på hallickar. En del av dem hamnade i Tyskland. En del av dem hamnade i Sverige. Trafficking är ett av de starkaste argumenten för sexköpslagen: kunder som köper sex kan omöjligen veta i vilken situation den människa de har framför sig befinner sig i - som de övervakade kvinnorna i Kristianstad. Legalisering av prostitution löser inte problemen, tvärtom. Det finns en stor debatt kring om exempelvis Tysklands legaliserade prostitution i själva verket inte drivit fram en ökad handel av traffickingoffer.

Männen som köpt sex i Kristianstad har swishat och betalat med kort, uppenbarligen obekymrat. Det är först när de blir påkomna som de visar skam. Det här glappet mellan personlig moral och lag avslöjar en hel del om vårt samhälle och vilka normer som styr det. En pengatransaktion avgör inte om en person ska få rättighet till en annan människas kropp. I synnerhet inte en pengatransaktion, vill man tillägga.

Bordellhärvan i Kristianstad skiljer sig inte från några andra härvor av samma slag. De som köpt sex gör sig skyldiga till ett utnyttjande av människor. Det borde ge mer än villkorlig dom i kombination med dagsböter. Straffet skärptes 1 augusti 2022, men Polisen uttryckte då besvikelse inför skärpningen.

Paret som skott sig får förhoppningsvis ett kännbart straff. Kvinnorna som vittnar går fria. Det är bra.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons