Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alfons Carlsson: SD mår inte bra

Tappet bådar inte gott för Sverigedemokraterna. Blir 2026 det första riksdagsvalet som SD backar?
Alfons CarlssonSkicka e-post
Publicerad 29 juni 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Anders Wiklund/TT

Sverigedemokraterna tappade ungefär två procent i valet till EU-parlamentet, vilket är första gången de backar i ett nationellt val. I indikators senaste opinionsmätning tappar SD fyra procent sedan senaste undersökning, och två procent sedan riksdagsvalet. Under fredagen kom nya siffror som pekar på att Jimmie Åkesson förlorar i förtroende som partiledare. Det bådar inte gott för Sverigedemokraterna.

Trollfabriker, uttrycket ausländer raus på valvakan och krav på att sitta i regeringsställning, det är mycket som händer inom SD. Eller nja, det är väl sådan retorik vi är vana från SD, den egentliga nyheten är SD:s minskande förtroende bland väljare och sina egna samarbetspartners, som Expressen rapporterat. SD har drabbats av makten, det går inte längre att vara sandlådepolitikens mobbare, man måste visa mogenhet och en samarbetsvilja, något SD utvecklats som en motpol som sen sitt bildande.

Annons

Oändlig tillväxt har kommit på tal särskilt mycket på senaste, visserligen i frågan om klimat och ekonomi, men den är lika tillämplig på SD. Ytterkantspartiet har brutit sin trend av att öka i varje val, kanske vänder trenden totalt? 2026 kan bli det första riksdagsvalet där SD tappar i väljarstöd, och kan bli början av en sådan trend. Nedförsbacken av att vara det nya radikala partiet utanför den konventionella politiken har planat av, nu måste SD kämpa för att hålla sig relevant inom det politiska etablissemanget på samma villkor som alla andra.

SD har börjat tappa förtroende, deras nybörjartur har tagit slut. Nu är det dags för SD att etablera sig som ett seriöst parti om någon tilltro ska vara kvar till valet 2026. Det är dags för SD att mogna.

Alfons Carlsson

Alfons praktiserar på BLT:S ledarsida

Annons
Annons
Annons
Annons