1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sätt punkt för skattebetald islamism!

Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen, menar att offentligt stöd har bidragit till tillväxten av extremism.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Utan de mångmiljonbelopp som rullat till islamistiska organisationer, skolor och stiftelser i Sverige hade sannolikt radikalisering inte varit så utbredd.

Miljontals statliga och kommunala bidragskronor har betalats ut till ett “relativt stort” antal organisationer med kopplingar till våldsbejakande extremism, enligt Säkerhetspolisen (Dagens Juridik den 11 november). Enligt Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen, handlar det om individer som “använder organisationerna som plattform för att sprida och förankra sina budskap”. Skattepengar har betalats ut till skolor, kulturföreningar och stiftelser för att gynna våldsbejakande höger- och vänsterextremister, men problemet är allra störst, enligt Olsson, inom den islamistiska miljön.

Detta är dock ingen ny företeelse, och inte heller en särskilt förvånande sådan. 2009 avslöjade Per Gudmundson på SvD:s ledarsida att Sveriges Imam Förbund fått nästan en halv miljon i statsstöd för att internetsidan “muslim.se” där det beskrevs att judarna styr världsekonomin, homosexualitet ska straffas med döden och kvinnor inte ska inleda samtal med främmande män. Motivet bakom stödet var att SIF skulle arbeta för att fostra ungdomar demokratiskt, arbeta för jämställdhet och motverka rasism (SvD den 13 juli 2017).

Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Och så fortsätter det: Sveriges förenade muslimer, som föreläste om att kvinnor inte får lämna sitt hem utan en mans tillåtelse, använda parfym eller visa hud, fick under 2016 över en halv miljon kronor i statsbidrag för att “motverka rasism och intolerans” (Aftonbladet den 20 april 2017). Den omdebatterade organisationen “Sveriges unga muslimer” (SUM) har under flera år fått miljonbelopp i statsstöd trots att organisationen haft överlappningar till den våldsbejakande islamistiska miljön.

Studieförbundet Ibn Rushd, som sagts ha kopplingar till Muslimska brödraskapet och har bjudit in antisemitiska föreläsare fick så sent som 2018 beviljat 666 000 kronor av Region Skånes kulturnämnd (NSK den 2 november).

Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), är en av de största välgörarna till islamistiska organisationer. Det är dock inte konstigt att offentlig sektor är en oerhört lukrativ bransch för ljusskygga antidemokratiska personer och organisationer. Det är inte lätt för enskilda tjänstemän att ha koll på alla organisationer, aktörer och på den extremistiska och antidemokratiska miljön. Det är inte heller säkert att de har den språkliga kompetensen eller möjligheten att hitta relevant information. Organisationerna säger sig ju arbeta för “mänskliga rättigheter”. Så då gör de väl det?

Men detta är, milt sagt, ett grotesk missbruk av skattebetalares pengar. Och nu har Säpo skrivit ett remissvar (SOU 2019:35) till regeringen där vill se ett kunskapscentrum för att kunna hjälpa myndigheter bedöma organisationer. Gott så.

Men faktum är: utan dessa mångmiljonbelopp som rullat till islamistiska organisationer, skolor och stiftelser hade sannolikt radikalisering inte varit så utbredd i Sverige. Precis som Olsson säger, ger tillgången till offentliga medel “ekonomiska förutsättningar för plattformar där radikalisering kan ske, och det bidrar till tillväxten i extremistmiljöerna”. Regeringen borde tillsätta en utredning som tittar på hur den islamistiska miljön och svenskt offentligt stöd har samverkat. Och allt offentligt stöd till islamistorganisationer bör omedelbart strypas.

Läs mer

Brott

Pizzeriaägare misstänks för brott

Kan behöva betala avgift på tiotusentals kronor

Sport

OIK värvar från Halmstad

Forward in i truppen – med rötter från Olofström

Bostad

Bostad: Priserna i Blekinge stiger mest i landet

”Sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt”

Bostäder

Kritik mot att 400 nya bostäder bara blev 170

”Ett politiskt misslyckande”

Karlshamn

Trafik: Olycka – mindre fordon kört omkull

En person fört med ambulans till sjukhuset

Färgglada bänkar

Bänkade: Här välkomnas turisterna med glada tillrop

Färgglada bänkar och hjärtan en del av sommarsatsningen