Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Saboterar demokratin – porträtteras som hjältar av SVT

När SVT intervjuar klimataktivister som stör riksdagen är det de folkvalda som hamnar på de anklagades bänk.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 7 juni 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Demokratisabotörer fick gråta ut på bästa sändningstid i SVT.
Demokratisabotörer fick gråta ut på bästa sändningstid i SVT.Foto: Claudio Bresciani/TT

Under våren har elva så kallade klimataktivister vid åtta olika tillfällen tagit sig in i riksdagen för att störa olika debatter från läktaren, rapporterade SVT Rapport i tisdagens sändning (den 6 juni), med anledning av att rättegången mot en av aktivisterna inleds på torsdag.

I Rapportinslaget fick aktivisterna gott om utrymme att motivera varför de tagit sig rätten att sabotera demokratin. Hon hade inget annat alternativ, sa en aktivist, och menade att det var ”overkligt” att hon skulle kunna komma att dömas för sabotaget i riksdagen. En annan – personen i fråga som nu ska ställas till svars i domstol – fick utrymme att säga att han var ”stolt” över det han gjorde.

Annons

Men trots att de intervjuade personerna alltså stört riksdagsarbetet – vilket bokstavligen är ett brott mot demokratin – var inte nyhetsvinkeln särskilt kritisk. En enda kritisk motfråga – om inte den folkvalda församlingen ska respekteras – ställdes till en av aktivisterna, varpå hon svarade att ”Nä, vi befinner oss i ett politiskt haveri”. Det svaret fick ingen följdfråga från journalisten.

Och i nästa inslag där klimatminister Romina Pourmokhtari (L) medverkade var det hon som skulle ställas till svars inför aktivister. ”De här är ju uppriktigt livrädda för framtiden, vad vill du säga till dem, då?”, undrade SVT-journalisten.

Sammanfattningsvis belönas alltså dessa aktivister med att på bästa sändningstid i public service-TV få framföra sina budskap – efter att upprepade gånger ha hindrat det demokratiska arbetet i Sveriges högsta demokratiska församling. Radio och tv-lagens skrivelse om att att programverksamheten som helhet ska präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer är uppenbarligen inte aktuell här.

”När tonläget nästan är psykotiskt och demokratin utmålas som dysfunktionell är steget inte långt till att tillgripa våld för att uppnå politiska mål.”
Anders Gustafsson

Än så länge håller sig radikala klimatrörelsen till fredliga metoder. Var inte så säker på att det stannar där. När tonläget nästan är psykotiskt och demokratin utmålas som dysfunktionell är steget inte långt till att tillgripa våld för att uppnå politiska mål.

Klimataktivisten och forskaren Andreas Malm förespråkar, exempelvis, öppet att klimatrörelsen inte ska nöje sig med ”gullig civil olydnad”. ”Det jag förespråkar är sabotage och förstörelse av egendom”, sa han i en intervju häromåret (SvD den 18 oktober 2020). Från scenen i ABF-huset i Stockholm agiterade Malm lite senare, den 26 november 2022, för att han inte ser någon annan utväg än att klimatrörelsen radikaliseras, såväl retoriskt som ideologiskt. Han sade att nästa våg av aktivism måste bli större och ”mer militant”. Scenen delade han med ingen mindre än Isabella Lövin (MP), tidigare klimatminister och vice statsminister.

Det är mycket besynnerligt. Det talas väldigt mycket om hotet mot demokratin. Men när riksdagsarbetet bokstavligen saboteras, vid åtta olika tillfällen under en och samma vår så blir det de folkvalda som hamnar på de anklagades bänk.

Är det ok i Sverige att hota demokratin och förespråka våldsbejakande extremism så länge ändamålet anses tillräckligt gott av media och ledande opinionsbildare? Det verkar, tyvärr, inte bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons