Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

(S)taten med kapitalet

Hur ska andra partier ha en ärlig chans med all socialdemokrati inbyggd i systemet?
Publicerad 3 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Genom decennier av maktinnehav har Magdalena Anderssons parti och staten i det närmaste blivit ett.
Genom decennier av maktinnehav har Magdalena Anderssons parti och staten i det närmaste blivit ett.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraterna har ett orättvist övertag på de andra partierna. Dessa stavas LO, ABF, PRO, HGF och A-lotterierna. I en ny rapport: “Kommandohöjderna” (Timbro, 2022) beskrivs att Socialdemokraternas sammanlagda intäkter 2018–2020 uppgick till drygt 1,5 miljarder kronor. Moderaternas motsvarighet låg på knappa tredjedelen: 490 miljoner kronor.

Den största anledningen till detta, vilket också är Socialdemokraternas största inkomstkälla, är A-lotterierna. Lotterier är kraftigt begränsade i Sverige men A-lotterierna däremot, har fått ett antal förmåner. Bland annat är de undantagna från spelskatt.

Annons

LO-facken är ytterligare en maktfaktor och kassako som ger partiet tiotals miljoner kronor årligen. Detta trots att en majoritet av LO-medlemmarna inte är socialdemokrater. Fackförbunden avsätter även medlemmar som de inte anser har värderingar som går i linje med Socialdemokraternas: senast i raden var en förtroendevald inom IF Metall som var medlem i Sverigedemokraterna.

”Ett samhälle mår bra av att den politiska makten byts ut då och då”
Emma Jaenson

Och vare sig du är medlem i Hyresgästföreningen (HGF) eller ej har de rätt att ta ut en dold avgift för alla hyresgäster. Avgiften går bland annat till socialdemokratisk opinionsbildning. Alla HGF:s förbundsordföranden har dessutom haft bakgrund inom Socialdemokraterna.

I rapporten “Enpartistaten” (2021), även den utgiven av Timbro, beskrivs att “Sveriges regering [...] konsekvent också tillsätter några av Sveriges mäktigaste positioner utan insyn, överprövning eller möjlighet till granskning”. Där konstateras att var fjärde utnämnd myndighetschef från 2014 och framåt har varit politiker, varav en majoritet har varit socialdemokratiska politiker. S-toppen Carin Jämtin blev chef för Sida, Lena Ag med bakgrund i S-kvinnor blev chef för Jämställdhetsmyndigheten. Transportstyrelsen, Kustbevakningen, MSB och Statskontoret, var ytterligare myndigheter som fick S-märkta statssekreterare som myndighetschefer.

Men det här är bara några exempel av många. Genom decennier av maktinnehav har partiet och staten i det närmaste blivit ett. Socialdemokratiska regeringar använder sin utnämningsmakt för att styra myndigheter, och organisationer som Hyresgästföreningen verkar både bidragsgivande och opinionsbildande.

Ett samhälle mår bra av att den politiska makten byts ut då och då. Framför allt bör makten växlas när den finns till för partipamparna, snarare än för medborgarna.

För att bryta länken mellan det socialdemokratiska partiet och alla dess trådar till myndigheter och organisationer, vill rapportförfattarna bland annat att medlemmar inom fackförbund måste godkänna donationer till politiska partier och att undantagen för spelskatt ska tas bort. Gott så. Hur ska andra partier annars ha en ärlig chans att konkurrera om regeringsmakten?

I många andra länder hade detta kallats nepotism. I Sverige kallas det socialdemokrati.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons