Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

S i Olofström borde demonstrera mot sin egen politik

Det är osunt när facken har så nära band till makten att de inte vågar trycka på för bättre villkor för arbetarna.
Publicerad 30 april 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
”Det är en väckarklocka” säger kommunstyrelsens ordförande Morgan Bengtsson (S).
”Det är en väckarklocka” säger kommunstyrelsens ordförande Morgan Bengtsson (S).Foto: Lena Ehring

I morgon kommer demonstrationståg att tåga och plakat vaja genom de flesta kommuner i Blekinge, inte minst Olofström. Socialdemokrater och fackförbund demonstrerar mot orättvisor, förtryck och dåliga arbetsförhållanden.

Men man kan fråga sig varför en politisk rörelse har rätt till en egen helgdag över huvud taget. Var är moderaters, liberalers, miljöpartisters och sverigedemokraternas röda dag? Första maj är ett privilegium som inget annat parti har.

Annons

Men den stora frågan är kanske främst vad denna rörelse har för relevans och legitimitet i dag?

Och sannolikt blir det inte tydligare än i Olofström. I BLT (den 22 april) kan man läsa att Olofström, som har varit socialdemokratiskt styrd sedan kommunens skapelse 1967, nu har Sveriges sämsta löner för vårdbiträden och undersköterskor.

Kommunstyrelsens ordförande Morgan Bengtsson (S) påpekar att “Det här är en väckarklocka. Första gången jag fick höra det här var när jag var med på ett arbetsplatsbesök på hemtjänsten i februari och då trodde jag inte vad jag hörde utan tog för givet att det var något missförstånd. Nu vet jag att så var det inte”.

Så varför är lönerna lägst i just Olofström, och inte i exempelvis Sölvesborg, Karlshamn eller Ronneby?

Bengtsson pekar på låga skatteintäkter och en åldrande befolkning. Och visst ligger det sannolikt en del i det.

Men Rolf Jönsson från Centerpartiet har en annan teori. Han pekar på facket och Socialdemokraternas nära band: “De är som siamesiska tvillingar”. Han menar att facket inte varit “tillräckligt stygga” och om de hade sagt ifrån hade kommunen inte legat i botten i dag.

Grundproblemet är alltså själva S-styret och deras nära band med fackföreningsrörelsen som orsakat att vårdpersonal i Olofström har de sämsta lönerna i Sverige. Facket vill kort sagt inte ta strid med den egna rörelsen.

”Vilket politiskt styre är orsak till Sveriges lägsta löner?”

Att ett parti - oavsett partifärg - styr i en kommun (i Olofström handlar det om närmare 70 år) är alltid direkt osunt. Kommunen och politiken stagnerar och det blir brist på nya idéer och förslag. Men än mer osunt är det när facken har så nära band till makten att de inte vågar trycka på för bättre villkor för arbetarna. Föreställ dig att Olofström i stället var moderatstyrt. Hade facket dragit sig för att avkräva ansvar hos politiker och pressa på för högre löner till vårdpersonal?

Vilket politiskt styre är orsak till Sveriges lägsta löner? Arbetarrörelsen bör gå samman i motdemonstrationer för att kräva sina rättigheter mot Kommunal och den lokala S-hegemonin. Men otack är en undersköterskas lön - i Olofström.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons