Replik: Elpida är en kraft att räkna med

Ledare Artikeln publicerades
”Vi är en handfull socialdemokrater som drivs av politikutveckling och att skapa framtidstro, vi väljer att skapa Elpida för att få en plattform där fler socialdemokrater kan samlas och prata om den politiska vardagen”
Foto: Janerik Henriksson/TT
”Vi är en handfull socialdemokrater som drivs av politikutveckling och att skapa framtidstro, vi väljer att skapa Elpida för att få en plattform där fler socialdemokrater kan samlas och prata om den politiska vardagen”

Replik till ledaren ”Kört lopp för S-förening utan självinsikt” i BLT den februari.

I en ledartext fördömer Jaenson den nybildade socialdemokratiska föreningen Elpida tre dagar efter det bildats, det framstår som något väl ogenomtänkt, föreningen har ju precis startat, vad vet Jaenson om hur väl den kommer lyckas?

Bortom den förhastade slutsatsen som Jaenson drar så gör hon något av en mager och skenhelig analys, hon skriver att denna förening gör felbedömningar för att kunna vinna över väljare från Sverigedemokraterna, men det är trots allt inte ändamålet med Elpida. Det är inte heller Elpidas mening att tillfredsställa borgerliga skribenter, nedan vill vi förklara vad meningen med Elpida är.

Vi är en handfull socialdemokrater som drivs av politikutveckling och att skapa framtidstro, vi väljer att skapa Elpida för att få en plattform där fler socialdemokrater kan samlas och prata om den politiska vardagen. Vi vill fånga upp det engagemang som finns bland socialdemokrater och göra något praktiskt av det, precis som det hantverk politik är.

Vi tycker också att mycket av dagens samhälle kan bli bättre; Elpida ifrågasätter varför Sverige är det enda land i världen där man kan bli hur rik som helst på att bedriva skattefinansierad skola, vi kritiserar systemet som skickar barn till religiösa skolor. Elpida ser allvarligt på att Socialdemokratin inte orkat bedriva en stark politik som gynnar undersköterskor och fabriksarbetare. Elpida ser behov av fler poliser, men också socialsekreterare, vi är oroade över klimatomställningen straffar vanligt folk, vi är också kritiska till att människor med privat sjukförsäkring får gå före i sjukvårdskön. Detta är bara några exempel.

Så ja Jaenson, visst finns det mycket Elpida är missnöjd med, men vi vill bidra till att utveckla det socialdemokratiska partiet och vi välkomnar alla socialdemokrater som också vill bidra med sitt engagemang. Vårt fokus är att minska på orättvisor och lösa samhällsproblem, inte att peka ut andra föreningar som hopplösa. Så visst har vi självinstinkt, och vi är alltid redo att kapitulera inför faktum, men aldrig för härskartekniker. Det är också något ironiskt när en borgerlig skribent gör hån av socialdemokratins opinionssiffror, vi har haft demokrati i 100 år i Sverige, inte en endaste gång har ett borgerligt parti varit större än Socialdemokraterna i valen, var är din självinstinkt Emma Jaenson?

Elpidas styrelse

Svar: Ni beskriver att ”Vårt fokus är att minska på orättvisor och lösa samhällsproblem”. För att lösa samhällsproblem krävs först en grundläggande förståelse av problemen. Människor uppfattning av vad som är problematiskt i Sverige i dag handlar inte primärt om bristen på ”progressiv politik” eller kortare arbetsdagar, vilket jag även beskriver i ledaren.

Som sagt: inga S-föreningar i världen som inte adresserar de frågor som folk bryr sig om kommer att lyfta partiet.

Emma Jaenson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.