Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Replik: Dags att friska upp minnet om USA

Det är Sveriges neutralitet som även gjort att vi har kunnat stå upp för internationell solidaritet, skriver Katarina Vastamäki.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Publicerad 25 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Nato-flaggan hissad på marinbasen, 11 mars, 2024.
Nato-flaggan hissad på marinbasen, 11 mars, 2024.Foto: Sylvia Asklöf Fortell

Sylvia Asklöf Fortell frågar sig i ledaren fredagen den 22 mars: ”varför V alltid ska veva på som om det är de västliga, demokratiska staterna som är problemet i världen. Misstron mot NATO lutar åt 'konspirationsteorier'.” Tänker att det är på sin plats att friska upp minnet gällande vad USA (som är en stor maktfaktor i NATO) bland mycket annat har att stå till svars för:

Atombomberna över Nagasaki och Hiroshima (230 000 civila dog i konsekvenserna av bomberna). Folkmord Gaza, stöd till Israel både ekonomiskt och militärt (över 30 000 civila har dött och över 1 miljoner palestinier lider av akut hungersnöd). Irakkriget 2003-2011 (fråga folket i USA vad de själva anser om dess konsekvenser ...) Barnkonventionen (USA är den enda nationen i världen som inte skrivit under) Guantánamobasen (fångläger med 'misstänkta' som inte fått rättsliga prövningar, tortyr har rapporterats.)

Annons

Och dessutom är risken stor att Donald Trump blir USA:s president senare i år, och därmed överbefälhavare av den amerikanska militären. Ingen kan veta hur det påverkar styrningen av vår allians.

”Och dessutom är risken stor att Donald Trump blir USA:s president senare i år, och därmed överbefälhavare av den amerikanska militären.”

Det är Sveriges neutralitet som även gjort att vi har kunnat stå upp för internationell solidaritet - och stöttat utsatta folkgrupper och organisationer (såsom ANC, som länge var stämplad som terrororganisation, i deras kamp mot apartheid) - något som många svenskar har burit med stolthet. Någon som behöver fler anledningar till varför man bör misstro och hantera medlemskapet i NATO med försiktighet?

Katarina Vastamäki

Svar: Tack för replik! Katarina Vastamäki verkar alltså tycka, att västvärlden och USA faktiskt är det stora problemet i världen?

USA är mycket riktigt en avgörande maktfaktor i Nato, rent av avgörande, men Nato är likafullt en organisation där beslut fattas mellanstatligt. USA kommer inte, ens med Trump som president, att kunna köra över andra länder. Det riktigt stora problemet skulle vara om USA valde att dra sig bort från Nato eller övriga västvärlden. Det skulle lämna Europa ensamt mot Putin. Det scenariot anser jag skulle vara betydligt värre än att vi har gått med i Nato.

Neutraliteten har inneburit att vi har varit undfallande för diktaturer. Dessutom var den aldrig mer än ett fikonlöv eftersom Socialdemokratiska regeringar spelade under täcket med Nato i många år. Den saknar vi alltså inte.

För övrigt: Att Israel haft en allierad i USA kan knappast räknas till något brott, även om vänstern anser det.

Sylvia Asklöf Fortell

Annons
Annons
Annons
Annons