Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Putin rensar ut för att ingen ska känna sig säker

Genom att stuva om bland sina underlydande ser diktatorn till att tjänstemän och militärer håller blicken där den ska vara.
Publicerad 14 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Kreml i motljus.
Kreml i motljus.Foto: Sylvia Asklöf Fortell

Ordet för ”utrensning” på ryska är tjistka - från det ryska ordet för att göra rent : tjistit. Det finns inget riktigt bra motsvarande ord på svenska. Det ligger närmast det engelska ordet för att göra rent: to clean. Som för att städa upp något smutsigt, att rengöra. Ordet användes under Stalintiden för att beteckna diktatorns brutala utrensningar i sin maktapparat.

Kanske är det inte fullt där vi är ännu. Men Putins utrensningar i Försvarsministeriet under maj månad har garanterat skickat chockvågor genom apparaten. Många höga medarbetare har bytts ut eller blivit arresterade, anklagade för korruption eller bedrägeri. Självklart är det inte vare sig korruption eller bedrägeri det handlar om, utan om att Vladimir Putin vill inskärpa hos sina underlydande vem det är som bestämmer, och att ingen går säker från att arresteras, omplaceras eller degraderas. Inte ens försvarsministern.

Annons

Sveriges Radios podd Radiokorrespondenterna Ryssland listar i ett av de senaste avsnitten alla de som råkat i onåd under de senaste veckorna. Det är en lång lista. 12 maj: Försvarsministern Shoigu flyttas från sin post. 14 maj: Generallöjtnant Kuznetsov gripen. En biträdande minister säger upp sig samma dag, hotas av åtal. 17 maj: Popov, generalmajor, gripen. 20 maj: Sadovenko, en biträdande minister, avskedad. 22 maj: Shamarin, generallöjtnant, grips. 23 maj: Verteletskij, hög tjänsteman, gripen. 24 maj: Ytterligare en generalmajor ersatt.

Ryssland består av maktsfärer som bekämpar varandra. FSB (gamla KGB) exempelvis, är en stat i staten, och den som styr FSB är herren på täppan. Putins överlevnad hänger på att han klarar av att hålla alla maktsfärer tillräckligt mycket på mattan för att han själv ska kunna sitta kvar. Även militären är en sådan sfär, och Försvarsministern självklart en person som måste vara obrottsligt lojal mot makten. Lojalitet premieras, inte kompetens. Och ibland hjälper inte ens lojalitet, som synes.

”FSB (gamla KGB) är en stat i staten, och den som styr FSB är herren på täppan.”

Enligt offentliga uttalanden har Shoigu bytts ut för att ministeriet behöver kunna ”tänka innovativt”. Han har ersatts med en ekonom utan militär bakgrund. Analytiker menar att det handlar om att kriget i Ukraina nu har blivit av så stor ekonomisk betydelse för Ryssland att det har blivit en nödvändighet.

En annan tolkning är naturligtvis att en ekonom utan vare sig några speciella försänkningar eller förankringar i militären, därmed också är ofarlig för Putin. Kanske är arresteringarna även ett sätt att stävja ett kvarvarande missnöje med korruption - precis det som Prigozjin luftade mot försvarsministern Shoigu förra sommaren, vilket blev den utlösande faktorn till det misslyckade kuppförsöket.

Genom att stuva om bland sina underlydande ser Putin att tjänstemän och militärer håller blicken där den ska vara, nämligen på honom, och inte någon annanstans. Godtyckligheten är ett maktmedel, liksom rädslan för att mista positioner och kanske även sin frihet. Putin vet precis vad han ska göra - han har alla manualer sedan gammalt. Det hela bär synnerligen obehagliga associationer med sig till den gamla onda tiden.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons