Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Nerbrand: Privatisera mera!

Sälj de statliga bolagen, gör om universiteten till stiftelser och låt oss köpa vodka i Åhus.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 juli 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Korka upp de offentliga monopolen!Foto: Dita Alangkara

USA är bra på innovation, Asien på produktion – och Europa på regleringar. Det bådar inte gott för vår världsdels tillväxtförmåga. Näringslivets Regelnämnd presenterade på onsdagen en färsk mätning som visar att vart fjärde företag uppger att deras expansion har hindrats eller försvårats på grund av allehanda regler.

Självfallet behövs lagar och gemensamma standarder, men vi kan inte byråkratisera oss in i framtiden. Det måste finnas utrymme för att spänna bågen och pröva nytt.

Annons

Det gäller i synnerhet all den verksamhet som fortfarande drivs av offentliga monopol. De avregleringar och privatiseringar som gjordes under sent 1980-tal och tidigt 1990-tal förändrade Sverige till det bättre – även om vi nu har en hård debatt om friskolor och ”vinst i välfärden”. För handen på hjärtat: Är det inte självklart att vi ska få välja var vi vill gå i skola, vem som ska ta hand om oss när vi blir gamla, få välja ny vårdcentral om vi inte är nöjda – och kunna köpa läkemedel efter kl 18? Det kräver privata företag, som tillåts att utvecklas.

Ingen kan väl drömma tillbaka till vad duon Filip och Fredrik har döpt till DDR-Sverige, ett land då vi hade långt färre friheter och nöjen. Inte minst som arbetstagare, nu finns det betydligt fler vi kan jobba för. Eller starta eget som barnmorska eller lärare.

”Ingen kan väl drömma tillbaka till vad duon Filip och Fredrik har döpt till DDR-Sverige.”

Underskatta inte betydelsen av detta. Sedan 1995 har svenska reallöner stigit med 70 procent, mycket tack vare de liberala reformerna. Och tänk gärna på vad som mer skulle kunna privatiseras, för inte mycket har hänt på denna front under de senaste 25 åren.

Näringslivsorganisationen Almega har funderat på saken. Medarbetaren Fredrik Segerfeldt punktar i en ny idéskrift 12 områden som regeringen borde öppna upp: socialförsäkringarna, högre utbildning, sjukvård, motorvägar, järnvägar, Lantmäterimyndigheten, statliga bolag, flygplatser, media, detaljhandel med alkohol, sopor och begravningar.

Varför finns det inte fler privata sjukhus? Det enda nuvarande större, S:t Görans Sjukhus i Stockholm, ger utmärkt specialiserad akutsjukvård. Och hur kommer det sig att de allra flesta universitet och högskolor är myndigheter när de mycket väl skulle kunna drivas som självständiga stiftelser?

Och varför i hela friden ska svenska skattebetalare äga skog och gruvor? Sälj de statliga storbolagen.

Även Systembolaget borde kompletteras med åtminstone gårdsförsäljning så att man skulle kunna köpa vodka i Åhus och starkcider i Kivik.

Valfrihetsreformerna svärtas tyvärr ner av vänsterns fulretorik om ”marknadsskolan”. Men i själva verket är det just konkurrens och mångfald som ger tillväxt, frihet, pluralism, innovation och i många fall bättre kvalitet.

Annons
Annons
Annons
Annons