Polissamarbetet måste ordnas!

Ledare Artikeln publicerades
Det enda som hjälper mot internationell terror är internationellt grundad rättslig moteld.
Foto:Dominic Lipinski
Det enda som hjälper mot internationell terror är internationellt grundad rättslig moteld.

Under lång tid har det talats om asymmetriska hot mot vårt samhälle. Det enda som hjälper mot internationellt grundad terror är internationellt grundad rättslig moteld.

Enligt terrorexperter sker de upprepade terrordåden i Storbritannien för att landet går till val om några dagar. Med den bedömningen måste man se riskerna när Tyskland går till val i höst, och kanske även i Sverige 2018.

Ekot avslöjade i förra veckan tillsammans med Jyllands-Posten och Danmarks radio, hur en bedrägerihärva med momser kan spåras till personer med starka terrorkopplingar.

Svenska och Danska staten kan i denna härva ha lurats på över 100 miljoner kronor - pengar som alltså misstänks har gått till att finansiera terrorverksamhet. ”Att det kan fortsätta, jag saknar ord” kommenterade terrorexperten Magnus Ranstorp avslöjandet.

  Hur man än väljer att förhålla sig till blodiga terrordåd som de i London i lördags natt, finns det bara en möjlighet att bekämpa sådana brott: Mer internationellt samarbete för att slå ner det som frodas i sprickorna mellan rättssystemen, och mindre av isolationism och självgodhet.

  IS är en våldssekt och som sådan kommer den aldrig att kunna besegras med annat än våld på de platser där de exempelvis har intagit städer. Samtidigt måste man också inse, att terror inte går ut på att vinna över en armé eller en ledare. Det vi står mitt uppe i är just ett asymmetriskt hot om samhällsomstörtande verksamhet. Att förhindra attack i varje given stund är inte möjligt.

  Därför måste det europeiska samfundet rycka sig ur sin förlamning och bjuda rättslig moteld. Åtgärder genom det våldsmonopol som vi har överlåtit åt staten, är de öppna demokratiernas viktigaste försvar.

  Men då måste den motelden fungera som den ska. Varje terrorist som smiter igenom rättssystemets nät ökar medborgarnas frustration - även om ett antal attacker faktiskt avstyrs utan att någon får reda på det.

  Ett av de många problem som EU har är det undermåliga informationsutbytet. Det polisiära samarbetet är bara ett embryo. Länderna behöver inte dela med sig av underrättelseinformation till Europols databas. Mer samarbete måste ovillkorligen till.

  Det måste finnas en möjlighet att brott som dessa tas till en internationell brottsmålsdomstol. Brott mot mänskligheten i många olika former har hamnat i sådana domstolar tidigare, och dessa avskyvärda terrordåd (på europeisk eller annan mark) måste behandlas för vad de är: attacker på själva människovärdet.

  Tyvärr tyder allt på att vi kommer att få se fler terrordåd i vår närhet.

  Så vad gör våra rättsstater tillsammans för att skydda sina befolkningar mot de här brottslingarna? Där måste vi snart få se konkreta resultat, bortom snabbgenomdrivna nationella lagar. EU vill hitta en ny mission - där borde den vara.

  Och ja, vårt starkaste försvar är fortfarande att leva vårt liv på det vis som vi vill leva det, oavsett omständigheter. Vad är alternativet - och vad skulle vinnas på det?

  Läs mer

  på blt.se/ledare

  ”Vi ska inte försvara oss på terroristernas vis” 24/5-17

  ”Manifestationer är viktiga men nu är det handling som räknas” 10/4- 17

  ”Ingen tar ansvar för terroristerna” 20/3-17

  ”Fixa polissamarbetet först, tack” 15/3-17

  ”Bin Laden bär skulden för IS” 10/9-16

  ”Blod på Frankrikes nationaldag” 15/7-16

  ”Den svagaste länken” 10/4-16

  Visa mer...