Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Peskovs ord om krig bör tolkas bokstavligt

Beskedet från Kreml att Ryssland nu är ”i krig” med Ukraina och väst har genast fått praktiska konsekvenser.
Ledare • Publicerad 26 mars 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Rök stiger från Lviv - området kring staden attackerades i helgen av ryska missiler, vilka passerade över polskt luftrum.
Rök stiger från Lviv - området kring staden attackerades i helgen av ryska missiler, vilka passerade över polskt luftrum.Foto: Nariman El-Mofty

I fredags blev det känt att Dimitrij Peskov, Kremls talesperson, uttalat att situationen i Ukraina inte längre är en ”militär specialoperation”, utan ett ”krig”. En medborgare i väst kan råka ta detta med en axelryckning - det vet väl alla? Peskovs tillkännagivande framstår som ett bollande med ord och somliga har tolkat det som om att uttalandet främst ”är för intern konsumtion”. Så uttryckte sig åtminstone försvarsminister Pål Jonson, då BLT bad honom kommentera när han var på besök i länet i fredags.

Peskovs uttalande kommer ursprungligen från den ryska samhällspolitiska tidningen Argument och Fakta. Där säger han, översatt av TT: ”Ja, det började som en militär specialoperation (...) men när det kollektiva väst blev inblandat på Ukrainas sida, blev det krig för vår del.”

Annons

I fredags kväll inträffade så den fruktansvärda massakern på Crocus arena utanför Moskva. Putin har avfärdat varningar från väst om en nära förestående attack så sent som i förra veckan. När han väl framträdde, efter nästan ett dygn, ville han föga förvånande lägga skulden på Ukraina. Eftersom Kreml nu betraktar situationen som att de är i krig med Ukraina (och följaktligen också med väst) kan Peskovs ord mycket väl komma att spela roll i det fortsatta hanterandet av händelseutvecklingen. För då kan andra metoder komma att användas än vad som hittills varit fallet.

Natten mellan lördagen och söndagen passerade en rysk kryssningsrobot två kilometer in över polskt luftrum. Detta satte alla system i högsta beredskap. Enligt Lvivregionens guvernör Maksym Kozytskyij har ett område söder om staden Lviv, nära den polska gränsen attackerats, enligt TT i söndags.

Är detta ett direkt resultat av Kremls nya politik? Det stämmer onekligen in på Putins sätt att agera: att provocera för att se vilka reaktioner som följer. Själva krigsretoriken är även en möjlighet för Putin att skärpa kontrollen över den ryska allmänheten. Den ryske diktatorn har nu för övrigt utvecklat sin teori. Han säger att IS är de skyldiga, men glider på vilka som egentligen givit ordern - återigen med andemeningen, att gärningsmännen har agerat på order av Ukraina. Ordföranden i Rysslands säkerhetsråd säger att det ”självklart” är Ukraina som ligger bakom, enligt TT på tisdagen. FSB menar att även väst varit involverat.

För terrordåden kräver Putins nickedocka Dimitrij Medvedev nu dödsstraff för de skyldiga och alla som ”sympatiserar med dem”.

Nej, Peskovs ord om att Ryssland nu är i krig med Ukraina och väst är inte akademiska hårklyverier. De har genast fått praktiska konsekvenser.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons