Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Påvevalet klart

Magdalena Andersson kommer att bli vald till ny partiledare för S. Men vad hvilja hon med Socialdemokraterna? Tystnadskulturen för tankarna till valet av ny påve.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 11 september 2021
Anders Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magdalena Andersson (S)
Magdalena Andersson (S)Foto: Johan Nilsson/TT

Trots att hon själv ännu inte har svarat ja på frågan om hon vill ta över ledarskapet i Socialdemokraterna är valet av Magdalena Andersson nu mer eller mindre helt klart.

Andersson har stöd bland alla de partidistrikt som hittills har nominerat en kandidat. Hon har ungdomsförbundet SSU:s stöd. LO:s ordförande Susanna Gideonsson har ställt sig bakom henne. Andra tänkbara rivaler har en efter en sagt sig vilja se henne som ny partiordförande.

Annons

Hennes CV är urstarkt. Finansminister sedan 2014. Dessförinnan bland annat överdirektör på Skatteverket. På den akademiska meritlistan finns både studier på Harvard och forskarstudier på Handelshögskolan i Stockholm, om än oavslutade.

Men för att parafrasera August Palms klassiska fråga: hvad vilja Magdalena Andersson göra med Socialdemokraterna?

När tre politiska kommentatorer samlades i Politikbyrå i SVT i veckan kunde ingen av de inbjudna ge ett riktigt bra svar. Själv håller Magdalena Andersson inga tal och hon skriver inga debattartiklar om vart hon vill föra S.

Socialdemokraterna befinner sig i dag i ett svårare läge än på länge. Många män inom klassiska LO-yrken har övergivit partiet för SD. Januariavtalet har tvingat partiet att driva högerpolitik i strid med den egna övertygelsen och till många medlemmars stora besvikelse. När S har hamnat på kollisionskurs med såväl Hyresgästföreningen som LO har Vänsterpartiet växt. Samarbetet mellan januaripartierna har brutit samman och inom nuvarande regeringsunderlag råder förhandlingsförbud mellan S och V, enligt dekret från C.

Stefan Löfven har visat sig kunna överleva den ena krisen efter den andra, men vad har han lyckats med förutom att splittra alliansen och gång på gång behålla makten mot alla odds?

Nu mer än någonsin hade Socialdemokraterna gynnats av debatt och öppenhet när en ny partiledare ska utses. Det hade vitaliserat partiet om rivaliserande kandidater hade ställt sig upp inför medlemmarna och presenterat sin vision för S och för Sverige – precis som man kan tycka att det ska gå till i ett demokratiskt parti.

Det är något besynnerligt att valet av partiordförande i Sveriges alltjämt största parti för tankarna till när kardinalerna i Vatikanen, under stort hemlighetsmakeri, ska välja en ny påve.

Annons
Annons
Annons
Annons