Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karin Pihl: Omoraliskt att ge falska löften om ukrainskt EU-medlemskap

Karin Pihl
Gästkrönika • Publicerad 16 november 2023
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
EU måste förhålla sig ärligt till Ukraina om kraven som ställs på potentiella medlemmar.
EU måste förhålla sig ärligt till Ukraina om kraven som ställs på potentiella medlemmar.Foto: Michael Sohn

Europa måste stötta Ukraina. Men det kommer att ta tid innan landet är aktuellt för ett EU-medlemskap. EU-kommissionen måste vara ärlig med det.

Ukraina bör bli medlem i EU. Det menar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som besökte huvudstaden Kiev i början av november. Landet har nu fått tumme upp till formella förhandlingar. Samtal ska även inledas med Moldavien, som ansökte om att bli ett kandidatland i samband med Rysslands anfall mot Ukraina.

Annons

Ett ukrainskt medlemskap i EU skulle vara ett långfinger i ansiktet på Vladimir Putin och hans idéer om en rysk intressesfär. Det är en ny tid nu. Ryssland kan inte av gammal hävd styra och ställa över forna Sovjetrepubliker.

Ukraina har dock en mycket lång väg att vandra innan ett medlemskap skulle vara aktuellt, med utmaningar som inte ska underskattas.

Det gäller inte minst korruptionen. På en presskonferens framhöll von der Leyen att landet har kommit långt med sitt arbete för att uppfylla de så kallade Köpenhamnskriterierna, det vill säga EU:s regler för en fungerande rättsstat, respekt för mänskliga rättigheter och en välmående marknadsekonomi.

Men precis som alla andra forna Sovjetrepubliker har Ukraina sedan Sovjets kollaps haft problem med dysfunktionella institutioner, trots att försök gjorts för att öka transparensen. Enligt Transparancy Internationals rankinglista hamnade landet på plats 122 av 180 granskade länder 2021.

Rysslands anfallskrig har dessutom, av förståeliga skäl, satt käppar i hjulet för arbetet mot korruption. När ett land slåss för sin överlevnad är arbete för transparens i statsförvaltningen inte prio ett. Dessvärre tenderar krig att öka korruptionen. Risken är stor att stora projekt för att återuppbygga landet drar till sig skumma typer som ser en chans att tjäna en hacka.

Utöver detta kommer det att ta tid innan Ukraina kan ställa om sitt ekonomiska system från en krigsekonomi till en välfungerande marknadsekonomi. Landet har förlorat en tredjedel av sin BNP sedan kriget inleddes, och det kommer att ta åtminstone ett årtionde med stabil tillväxt innan ekonomin är tillbaka på nivån före kriget. Det spelar roll om landet ska anslutas till EU.

Också när det gäller yttrande- och mötesfriheten, som reglerats under kriget, måste man ha förståelse för att det kan ta tid att få en lagstiftning på plats som uppfyller EU-kraven. Det kan också ta tid att komma till rätta med problem som rör kvinnors rättigheter. Ukraina har exempelvis stora problem med partnervåld.

Även om det skulle bli fred i morgon har Ukraina en lång väg att vandra innan ett EU-medlemskap kan bli aktuellt. Det är centralt att EU-kommissionen är ärlig med detta i förhandlingarna.

Europa måste stötta Ukraina – militärt för att försvara sig, och ekonomiskt för att bygga upp landet den dag kriget är över. Men att ge falska förhoppningar om att ett EU-medlemskap är runt hörnet tjänar ingen på.

Annons
Annons
Annons
Annons