Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Nu gäller handling, inte fagra ord

Orban får inte diktera villkoren för EU och Ukraina
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Publicerad 31 januari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
EU måste visa enighet.
EU måste visa enighet.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under torsdagen träffas EU:s ledare för att försöka komma överens om ett gemensamt, stort stöd till Ukraina. Ungerns Viktor Orban agerar Putins vasall och har hittills sagt nej. Men man kan inte stå och skaka hand med en diktator ena dagen, och räkna med att plocka ut pengar från EU andra dagen. Någonstans måste gränsen för fräckhet gå.

Konflikten är så stor att statsminister Ulf Kristersson (M) varnar för att ledarna inte kommer att nå ända fram på mötet. Men för att tala klarspråk: Det får inte bli ett alternativ. Det är inte rimligt att Orban får diktera villkoren gentemot EU och Ukraina, när övriga 26 länder är helt enade om stödet är nödvändigt. EU måste låta Ukraina förstå, att EU finns där när nu USA:s stöd slutgiltigt sviktar. Nu gäller handling, inte fagra ord.

Annons

Ungerns tvära inställning till EU-samarbetet utgör dessutom ett större problem. Det är självklart att man kan ha olika inställningar i samarbetet, och det är det hela EU bygger på. Men det är inte rimligt att systematisera motståndet mot EU som idé. Vi har sett det i andra sammanhang, exempelvis med Polens konspiratoriskt lagda Lag och Rättvisa, vilka nu tack och lov har förlorat makten. EU bygger på rättsstatens principer, att alla har en gemensam grund att stå på. Det finns tendenser bland somliga länder i Östeuropa att ständigt uppfatta sig som förfördelade, trots att de får stora bidrag. Det är inte ett hållbart eller moget förhållningssätt längre.

Viktor Orban har demonstrerat vid ett flertal tillfällen att han sitter i Putins ficka. Det ungerska folket får lida för det, då deras ledare förvägrar landet en positiv utveckling inom EU. Men som Polen visar, kan förutsättningarna ändra sig snabbt. Tyvärr hjälper det inte Volodymyr Zelensky. Han behöver pengarna - nu.

Annons
Annons
Annons
Annons