Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Nu blir valborg den mest kriminella dagen på året

Har inte polisen viktigare saker för sig än att åka runt och spana efter Svenssons som eldar löv i trädgården?
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 15 april 2024
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Hur många kommer egentligen följa de nya bestämmelserna?
Hur många kommer egentligen följa de nya bestämmelserna?Foto: Staffan Lindbom

Att elda majbrasa är en mysig tradition och har funnits i Sverige sedan medeltiden. Det är en övergångsrit där brasan symboliserar att våren är kommen: det gamla försvinner och den nya firas.

Men nu säger EU nej.

Annons

Från och med årsskiftet blev det nämligen otillåtet med majbrasor på tomten. Åtminstone om du inte får tillstånd från kommunen först (Naturvårdsverket den 11 april). Det har nämligen kommit nya bestämmelser från EU:s avfallsdirektiv. Bioavfall, det vill säga livsmedels- och matavfall och trädgårdsavfall får inte längre eldas. Kvistar, gräsklipp och löv ska således köras till tippen, alternativt slängas i komposten.

Det är så dumt att man tar sig för pannan.

Milla Sundström, handläggare på avfall- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket påpekar att “Det är klart att det säkert finns de som inte är helt nöjda med de här reglerna” (TV4 den 6 april). Nähä?

Anledningen till bestämmelserna stavas klimatpåverkan. Men hur stor är den globala utsläppspåverkan av att vi i Sverige eldar upp kvistar och löv den sista april? Sannolikt försvinnande liten. Trots detta tycks byråkraterna i EU anse att detta är något att lägga utredningstid och tid att stifta lagar på. Det får en att fundera på vad de tjänstemän och byråkrater vi betalar för håller på med.

Visst finns en poäng att större företag återvinner bioavfall. Och visst är det rimligt att det inte eldas i var och varannan villaträdgård. Det kan störa grannar och det finns även viss brandrisk. Men i Sverige bor mängder av människor omgivna av skog.

Och stiftas nya lagar och förbud borde de vara praktiskt möjliga att genomföra. Har inte polisen viktigare saker för sig än att åka runt och spana efter Svenssons som eldar löv i trädgården? Kanske jaga gängkriminella? Ta sig an högarna av misstänkta sexualbrott?

Lagar bör dessutom inte göra helt vanliga människor till kriminella. För hur många kommer egentligen följa de nya bestämmelserna? Ska du bli av med riset nu måste du kanske hyra ett släp och åka några mil för att slänga avfallet på tippen. Och vad blir klimatpåverkan av det? De flesta kommer sannolikt elda upp det ändå, alternativt bara slänga riset i närmaste skog.

”Den här typen av regleringar, som inte bottnar i varken proportioner eller rimlighet, underblåser EU-skepsis.”

I grunden är detta dessutom en fråga om äganderätt. Du äger de löv och kvistar som finns på din mark. Kräver kommunen att du ska åka och slänga dina löv och kvistar i deras återvinningsstationer, för att göra om till biogas, borde de rimligtvis betala kvistpris för det. Dessutom borde kommunen själva hämta upp avfallet från din tomt.

Majbraseförbudet är idiotiskt. Och den här typen av regleringar, som inte bottnar i varken proportioner eller rimlighet, underblåser EU-skepsis. Det gör också hederliga medborgare till lagbrytare eftersom få människor lär följa de nya bestämmelserna.

Förhoppningsvis kommer ingen sluta elda pinnar och löv för att EU säger det. EU:s majbraseförbud är kort sagt ett utmärkt tillfälle för civil olydnad.

Annons
Annons
Annons
Annons