unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Carl-Vincent Reimers: Nostalgi löser inte Sveriges problem

Att fastna i nostalgi om det som än gång var frestande men föga konstruktivt för att lösa Sveriges problem. Låt oss i stället lära av dem som lyckats.
Foto: Ulf Palm/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Det är svårt att inte misströsta och bli nostalgisk när man följer den politiska utvecklingen i Sverige. Gängbrottslighet, ungdomsrån och en utbredd uppfattning om att staten inte lyckas upprätthålla våldsmonopolet skapar genuin oro bland många. Hur ska det gå för Sverige?

Insikten att det finns djupa sprickor i det svenska samhället som kan utmynna i våld blev uppenbart när koranbränningen i Malmö nyligen orsakade upplopp. Inte heller är Blekinge förskonat från en sådan utveckling, vilket vi såg i Ronneby när blåljuspersonal attackerades med stenar och ligister krossade skyltfönster.

Det är problem jag känner igen från min studietid i den franska staden Dijon där vissa stadsdelar stundvis har liknat en krigszon. Exempelvis när 150 tjetjener nyligen drabbade samman med den nordafrikanska befolkningen över en påstådd kidnappning till följd av en drogkonflikt. Från idyll till våldsamt kaos.

Problematiken är djup och kräver att vi koncentrerar statens resurser på att återupprätta det som är grunden för staten i varje civiliserat samhälle: ett statligt våldsmonopol, en rättsskipning som når ut till hela territoriet. Att vi delar problembild med många andra europeiska länder ger oss möjlighet att lära av andra.

Häromdagen träffade moderatledaren Ulf Kristersson den danske för detta justitieministern Søren Pape Poulsen för att lära av Danmarks framgångsrika arbete med att bekämpa gängkriminalitet. Några av förslagen som diskuterades och som Sverige kan lära av är dubblerade straff för gängkriminella, anonyma vittnen och införande av visitationszoner.

Exempel på framgångsrik politik finns också på lokal nivå.

2018 uppmärksammades den belgiska staden Mechelen där den liberale borgmästaren Bart Somers lyckats vända utvecklingen med segregation och kriminalitet. Botemedlet kan sammanfattas som en rad repressiva åtgärder kombinerat med starka sociala insatser på lokal nivå. Bland annat har Somers låtit installera över 200 övervakningskameror, vidtagit åtgärder för att göra etniskt segregerade områden attraktiva för medelklassen samt att aktivt involvera lokala idrottsföreningar i det kommunala integrationsarbetet.

Ett annat exempel som ligger närmare Blekinge är skånska Landskrona där kommunalrådet Torkild Strandberg (L) sedan 2006 lyckats bryta en negativ spiral med utflyttning från stadens centrala delar. Kommunens samverkan med privata fastighetsvärdar för att öka tryggheten har i år hyllats av forskare vid Kungliga tekniska högskolan.

Det är goda exemplen - i Sydsverige, i Danmark och på kontinenten - som är anledningen till att jag fortsätter att vara hoppfull för Sverige. Det är också min övertygelse att framtidstron är ett av liberalismens främsta kännetecken. Utan den återstår bara nostalgi och bitterljuva minnen. Något som är frestande att falla tillbaka på men föga konstruktivt för att lösa dagens samhällsproblem.

Läs mer

Efter nya besked om publiken: ”Skjut upp seriestarten”

Sport

Efter nya besked om publiken: ”Skjut upp seriestarten”

KHK:s klubbchef kritisk till en start av hockeyettan

Ratched – slående vackert skräckdrama med riktningsproblem

Tv-serierecension

Ratched – slående vackert skräckdrama med riktningsproblem

En annorlunda syster Ratched är vad tittarna får möta i Netflix nya serie om Gökboets legendariska sjuksköterska.

Terror och kraschade relationer i ”Patria”

Tv-serierecension

Terror och kraschade relationer i ”Patria”

Den spanska tv-serien ”Patria” följer två familjer under åren då terrororganisationen ETA strider för ett fritt och självständigt Baskien.

Johanna Ekströms bok om sin mamma, den stroke-drabbade författaren Margareta Ekström, är lysande.

Kultur

Johanna Ekströms modersporträtt är en av årets viktigaste böcker

Här gäller kött och blod, här gäller inte några sentimentala suckar, skriver Christian Swalander.

”Av klimatskäl måste vi minska vår kött- och mejerikonsumtion”

Replik

”Av klimatskäl måste vi minska vår kött- och mejerikonsumtion”

Carina Tollmar, Oatly, svarar på ledaren ”Spola havredrycken” (BLT den 19 september).

Polisryttare: ”Hästarna är som magneter”

TV

Polisryttare: ”Hästarna är som magneter”

Se polishästarna Zäta och Acke på Stortorget